In Portugal zijn ongeveer 100.000 probleemgokkers ontstaan door het spelen van krasloten, zo blijkt uit een recent onderzoek van de Universiteit van Minho voor de Economische en Sociale Raad. Van deze groep zouden ongeveer 30.000 spelers te maken hebben met een ernstige gokverslaving. Deze bevindingen hebben geleid tot kritiek op krasloten in Portugal, vooral omdat het voornamelijk de sociaal kwetsbare groep lijkt te treffen.
Het onderzoek, genaamd ‘Quem paga a Raspadinha?’ (Wie betaalt de krasloten?), betrok in totaal 2.554 respondenten. De onderzoekers hielden rekening met verschillende factoren, zoals sociale status, opleidingsniveau, geslacht en de frequentie van gokken. Uit de resultaten bleek dat 8,7% van de respondenten minstens één keer per maand een kraslot kocht.
Opvallend was dat het inkomen van invloed leek te zijn op het speelgedrag. Mensen met lagere inkomens speelden vaker krasloten. Ook bleek dat mensen met een lager opleidingsniveau vaker krasloten kochten. Daarnaast waren het voornamelijk oudere mensen die zich aangetrokken voelden tot krasloten, waarbij zij twee keer zo vaak krasloten kochten als jongere generaties.
Het onderzoek toonde ook aan dat mensen met problematisch gokgedrag bij het spelen van krasloten vaker tekenen van depressiviteit vertoonden. Ongeveer 22,5% van de regelmatige kraslotspelers gaf aan zich depressief te voelen, terwijl dit percentage slechts 10,5% was onder de groep respondenten die geen krasloten speelde.
Dit onderzoek was de eerste fase van een groter onderzoek. De volgende fase zal zich richten op het begrijpen van de verhalen achter de probleemspelers die krasloten gebruiken, inclusief degenen met een gokverslaving. Daarnaast zal de derde fase zich richten op het onderzoeken van de hersenmechanismen van deze probleemspelers, om zo de concrete effecten van krasloten bij deze groep in kaart te brengen.
De verkoop van krasloten in Portugal bedroeg in 2021 maar liefst € 1,5 miljard, volgens recente cijfers van Santa Casa da Misericórdia de Lisboa. Dit betekende een stijging ten opzichte van 2020, toen de verkoop van krasloten werd beïnvloed door de corona-pandemie.
Als reactie op deze bevindingen heeft de minister van Infrastructuur, João Galamba, aangegeven dat het nationale postbedrijf, CTT, de verkoop van krasloten aan banden zal leggen. Dit is een stap om het probleem van gokverslaving aan te pakken en de sociaal kwetsbare groep te beschermen.
Voor mensen die het gokken niet meer onder controle hebben, is er een mogelijkheid om zich in te schrijven bij Cruks (Centraal Register Uitsluiting Kansspelen) via CruksRegister.nl. Eenmaal aangemeld bij dit register, is het niet meer mogelijk om te spelen bij landgebonden en online casino’s. Het is belangrijk om te benadrukken dat Cruks een middel is en geen ultieme oplossing. Het is raadzaam om hulp te zoeken als je er niet alleen uitkomt en bewust te blijven spelen.