Uit een recente enquête uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de Kansspelcommissie (Ksc) blijkt dat meer dan de helft van de jongeren tussen 18 en 30 jaar in België in de afgelopen drie jaar minstens één keer heeft gegokt. De enquête had tot doel het gokgedrag van deze groep jongeren te onderzoeken, zodat de Kansspelcommissie gerichte maatregelen kan nemen om spelers beter te beschermen.
Het onderzoek toonde aan dat nagenoeg alle jongeren die gokken, dit doen bij legale goksites. Slechts een klein deel van de ondervraagden gaf toe wel eens op een illegale goksite te hebben gespeeld. Dit is een positieve bevinding, aangezien het spelen bij legale goksites betere bescherming biedt aan spelers.
Uit de enquête bleek ook dat legale goksites veel bekender zijn dan illegale goksites onder jongeren. Ipsos vroeg de jongeren om tien legale en tien illegale goksites te noemen, en 93% kon minstens één legale goksite bij naam noemen, terwijl slechts 44% minstens één illegale goksite kon noemen. Opvallend genoeg wist 36% van de jongeren niet wat het verschil was tussen legale en illegale goksites.
Bij het onderzoek kwam naar voren dat 53% van de ondervraagden in de afgelopen drie jaar minstens één keer heeft gegokt. Van deze groep gokkers speelt 90% bij legale aanbieders. Echter, 33% van de gokkers gaf toe wel eens bij een illegale aanbieder te hebben gespeeld. Dit benadrukt het belang van het vergroten van de bekendheid en het bewustzijn rondom legale goksites.
Een interessante bevinding was dat bijna de helft (42%) van de jongeren voorstander is van een totaalverbod op gokreclame. Een kwart van de jongeren gaf aan dat gokreclames invloed hebben op hun gokgedrag, terwijl dit percentage zelfs oploopt tot 40% onder de groep gokkers. Het is belangrijk om te vermelden dat gokreclames sinds 1 juli 2023 verboden zijn in België, en dat er over vijf jaar een algeheel verbod op gokreclames zal worden ingevoerd.
Het onderzoek van Ipsos in opdracht van de Kansspelcommissie biedt waardevolle inzichten in het gokgedrag van jongeren tussen 18 en 30 jaar in België. Deze inzichten kunnen worden gebruikt om gerichte maatregelen te nemen om spelers beter te beschermen en het bewustzijn rondom legale goksites te vergroten. Het is belangrijk dat jongeren zich bewust zijn van de risico’s van gokken en dat ze weten waar ze veilig en legaal kunnen spelen.