België voert verplichte identiteitscontrole in bij gokautomaten in krantenwinkels

België voert verplichte identiteitscontrole in bij gokautomaten in krantenwinkels

Binnenkort zullen in België alle gokautomaten in krantenwinkels een verplichte identiteitscontrole hebben, zo is vrijdag door de federale ministerraad besloten. De verplichte identiteitscontrole moet voor betere bescherming van minderjarigen en probleemspelers zorgen.

Afgelopen vrijdag heeft de federale ministerraad in België ingestemd met de modernisering van de kansspelwet. In het voorontwerp van de wet van de Minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne (Open Vld), stond onder andere de invoering van verplichte eID-controle bij gokautomaten in krantenwinkels.

Door de goedkeuring van de federale ministerraad zullen binnenkort alle krantenwinkels in België een verplichte identiteitscontrole op hun gokautomaten moeten installeren. Op deze manier moet er betere bescherming zijn voor minderjarigen en probleemspelers. Minderjarigen en spelers die zijn ingeschreven bij EPIS, het Belgische uitsluitingsregister, zullen bij de gokautomaten worden geweerd.

Van Quickenborne reageerde volgens HLN.be als volgt op de beslissing: “Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen gokverslavingen. We tolereren niet langer ongebreideld geldgewin op de kap van mensen met een verslaving.”

Ook Melissa Depraetere, Kamerfractieleidster van Vooruit, gaf ook een reactie: “Tot op vandaag kunnen mensen met een gokverslaving of met schulden niet meer gokken in een casino, maar nog wel een gokje wagen in de krantenwinkel daarnaast. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Goed nieuws dat de regering groen licht geeft voor het invoeren van een EPIS-controle op alle plaatsen waar weddenschappen kunnen worden gesloten.”

Sinds begin vorig jaar bestonden er al striktere voorwaarden voor het exploiteren van een gokterminal in een krantenwinkel of boekhandel. Zo moeten de boekhandels minimaal 200 verschillende boeken verkopen, en moeten zij per jaar minstens een omzet van € 25.000 uit literatuur halen. Deze maatregel werd door de Kansspelcommissie opgelegd nadat een klant van een boekhandel binnen drie uur € 15.000 wist te vergokken.

In de afgelopen weken zijn er ook meerdere Belgische steden geweest die zich hebben uitgesproken tegen fysieke wedkantoren in het straatbeeld. Genk verbant alle fysieke wedkantoren door geen vergunningen meer uit te geven, en bestaande vergunningen niet te verlengen. Ook in Leuven hopen verschillende partijen dat de fysieke wedkantoren uit het straatbeeld verdwijnen.

Denemarken voerde al verplicht spelers-ID in

Sinds zondag is het in Denemarken verplicht om een spelers-ID te gebruiken bij het plaatsen van weddenschappen bij fysieke wedkantoren. Door het verplichte spelers-ID voorkomt de Spillemyndigheden ook dat spelers die staan ingeschreven bij het Deense zelfuitsluitingsregister ROFUS nog wel kunnen gokken bij fysieke wedkantoren.

In Nederland is het nog wel mogelijk om zonder legitimatie weddenschappen te doen bij de sigarenboer, waardoor de landgebonden verkooppunten van TOTO geen controle kunnen uitvoeren of iemand wel of niet is ingeschreven bij Cruks. Afgelopen december zei demissionair minister Franc Weerwind dat het risico op problematisch speelgedrag lager is, en het niet praktisch uitvoerbaar is.