Kindred genereert in Q2 2023 3,1% van haar inkomsten uit probleemspelers

Kindred genereert in Q2 2023 3,1% van haar inkomsten uit probleemspelers

In het tweede kwartaal van 2023 heeft de Kindred Group, het moederbedrijf van onder andere Unibet, een lichte daling waargenomen in de inkomsten uit probleemspelers. Ten opzichte van het vorige kwartaal daalde het aandeel van de omzet dat werd behaald uit spelers met gokgerelateerde schade met 0,2% naar 3,1%. Daarnaast heeft het bedrijf toegegeven dat er een rekenfout is gemaakt met eerdere gegevens over de inkomsten uit probleemspelers.

Kindred Group heeft vandaag de cijfers over het tweede kwartaal van 2023 gedeeld. In dit kwartaal haalde het bedrijf 3,1% van haar omzet uit probleemspelers. Er werd een stijging waargenomen in het verbeteringseffect na interventies. Waar dit effect in voorgaande kwartalen rond de 82% lag, werd er in het tweede kwartaal van 2023 een verbeteringseffect van 86,4% waargenomen. Dit betekent dat 86,4% van de probleemspelers na een gesprek met Kindred hun speelgedrag hebben verbeterd.

Er is echter sprake geweest van een rekenfout bij de bekendmaking van eerdere cijfers. In het eerste kwartaal van 2023 liet Unibet weten dat zij 3,0% van de totale omzet vergaarden via gokverslaafde spelers. Volgens Kindred was dit echter een rekenfout en bedroeg het werkelijke aandeel 3,3% in die periode. Ook in het vierde kwartaal van 2022 bleek er sprake te zijn van dezelfde rekenfout. Eerder werd gecommuniceerd dat er in dat kwartaal 3,3% van de totale inkomsten uit probleemspelers kwam, maar dit bleek uiteindelijk 3,5% te zijn.

De rekenfout was het gevolg van een fout in de gegevensverwerking met betrekking tot een update van de gegevensrapportage van spelers in het zelfuitsluitingsregister. Kindred heeft als doel om uiteindelijk geen omzet meer te genereren via probleemgokkers en rapporteert daarom per kwartaal de omzet uit probleemspelers. Hiermee wil het bedrijf transparantie tonen en een dialoog op basis van feiten aangaan.

Nils Andén, de interim CEO van Kindred Group, geeft aan graag mee te werken aan een duurzamere gokindustrie. Hij benadrukt dat de ‘Journey towards Zero’-ambitie een belangrijke parameter is voor Kindred en hun vermogen om bij te dragen aan een op feiten gebaseerde dialoog over een duurzamere gokindustrie. Andén benadrukt ook dat deze ambitie niet van de ene op de andere dag bereikt zal worden en dat samenwerking tussen belanghebbenden in de sector essentieel is.

Naast de cijfers heeft Kindred Group ook te maken gehad met wisselingen in het management. Nils Andén heeft in mei 2023 het stokje overgenomen van Henrik Tjärnström als leidinggevende bij Kindred. Daarnaast zijn ook CCO Anne-Jaap Snijders en CMO Elen Barber vertrokken bij het bedrijf. Samen met het vertrek van CFO Johan Wilsby komt het totaal op vier personen op topposities die Kindred hebben of gaan verlaten. Dit heeft mogelijk geleid tot versnelling in de verkoop van Kindred, waarbij MGM Resorts International een van de geïnteresseerde partijen zou zijn.

Morgenochtend zal het bedrijf haar kwartaalcijfers publiceren.