Italië keurt herziening gokwet goed

Italië keurt herziening gokwet goed

In Italië heeft de Kamer van Afgevaardigden onlangs de Fiscale Delegatie Wet goedgekeurd, wat de weg vrijmaakt voor een herziening van de gokwet in het land. Deze nieuwe wet heeft als doel zowel gokkers beter te beschermen als meer inkomsten te genereren voor de staatskas.

Op 12 juli stemde een ruime meerderheid van de Kamer van Afgevaardigden, met 182 leden voor en 97 leden tegen, voor de wetsontwerpen van de Fiscale Delegatie Wet. Deze wetsontwerpen bevatten wijzigingen die zijn voorgesteld door de Financiële Commissie, die eerder deze maand een onderzoek naar mogelijke hervormingen van de gokwet in Italië heeft afgerond. Deze wijzigingen zijn te vinden in artikel 13 van de nieuwe wet.

De wet moet nu nog door de Senaat worden goedgekeurd. Onderminister van Economie Maurizio Leo verwacht dat dit voor het zomerreces in augustus zal gebeuren. Leo kreeg aan het begin van dit jaar de leiding over de delegatie die de hervormingen heeft opgesteld om de gokmarkt in Italië te moderniseren.

Een van de belangrijkste punten in de wet is dat aanbieders van kansspelen zich aan specifieke openingstijden moeten houden. Daarnaast geldt er een minimumafstand voor fysieke bookmakers, casino’s en andere verkooppunten van kansspelen ten opzichte van kwetsbare gebieden. Zo moeten plaatsen waar gegokt kan worden, variërend van 200 tot 500 meter afstand hebben van ziekenhuizen en scholen.

Verder bevat de wet ook beperkingen op inzetten, winsten en verliezen. Ook is er een verplichte training voor vergunninghouders, exploitanten en hun personeel opgenomen in het wetsvoorstel. Daarnaast worden er verbeteringen voorgesteld voor het zelfuitsluitingsregister. Tot slot zal de nieuwe gokwet ook een verbod op sportweddenschappen voor minderjarigen bevatten, wat momenteel nog wel mogelijk is bij landgebonden aanbieders.

In aanloop naar de hervormingen zijn de vergunningen voor online gokken, weddenschappen en bingo verlengd tot 31 december 2024. De goksector in Italië heeft haar steun uitgesproken voor de hervorming van de gokwet.

Roberto Alesse, Managing Director van het Agentschap voor Douane en Monopolies (ADM), ziet de nieuwe gokwet als een goede kans om enkele problemen op te lossen waar de gokindustrie en spelers in Italië mee te maken hebben. Hij benadrukt het belang van samenwerking tussen lokale overheden en toezichthouder ADM om de bescherming van spelers te verbeteren.

Als het besluit definitief wordt goedgekeurd, zal het nog 18 tot 24 maanden duren voordat de uitvoering van de hervorming van de Italiaanse gokwet is opgesteld. Vervolgens zal er nog een jaar nodig zijn om het nieuwe stelsel in te voeren. Dit is inmiddels de vierde poging om de gokwet te herstructureren in het land, nadat eerdere pogingen strandden door regeringsfiasco’s en politieke strijd.

Ondanks de nasleep van de COVID-19-pandemie blijft de Italiaanse gokmarkt groeien. In 2022 zijn de bruto-inkomsten uit kansspelen met 31% gestegen tot een totaal van €19,6 miljard. Het illegale aanbod in het land is populair geworden sinds het reclameverbod in 2018 werd ingevoerd en is verder gestegen tijdens de coronapandemie.