Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) heeft geadviseerd om regels in te stellen voor influencers die online gokken promoten. De adviesgroep roept op tot Europese regelgeving nadat enkele Europese landen al maatregelen hebben genomen tegen deze vorm van gokreclame. Het advies van de EESC komt op verzoek van het Spaanse voorzitterschap, dat als een van de eerste landen maatregelen nam tegen influencermarketing door gokbedrijven.
De EESC benadrukt dat het noodzakelijk is dat de Europese Unie snel ingrijpt, omdat de promoties via influencers zich wereldwijd snel verspreiden. Daarnaast is het niet altijd duidelijk onder welke wetgeving dergelijke marketinguitingen vallen. De EESC pleit voor een alomvattende aanpak om dit fenomeen aan te pakken.
Een van de belangrijkste punten van de voorgestelde regels is dat influencers duidelijk moeten maken voor welke video’s en posts zij betaald worden en door wie. Dit geldt niet alleen voor nieuwe content, maar ook voor reeds geplaatste video’s. Als influencers niet vermelden dat zij betaald zijn voor een social media post, terwijl dit wel het geval is, zouden zij beboet moeten kunnen worden.
Daarnaast moet er meer zicht komen op de markten waarop de posts van influencers gericht zijn. Contentmakers moeten aangeven welke autoriteit toezicht moet houden op de commerciële uitingen die zij plaatsen. Op die manier weten toezichthouders in de betreffende landen wie wanneer moet ingrijpen.
Als een content creator zich niet aan de regels houdt, is niet alleen diegene in overtreding, maar ook het platform dat gebruikt wordt. De EESC hoopt dat platformen zoals Twitch en YouTube meer verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat content waarin online gokken gepromoot wordt niet terechtkomt bij minderjarigen en andere kwetsbare groepen. Dit kunnen zij onder andere doen door gesponsorde video’s proactief te verwijderen als deze de regels overtreden.
Het advies van de EESC is een belangrijke stap in de richting van het reguleren van influencermarketing voor online gokken. Door Europese regels in te stellen, kunnen landen gezamenlijk optreden tegen deze vorm van reclame en ervoor zorgen dat er duidelijke richtlijnen zijn voor influencers en platformen. Op deze manier kan de Europese Unie de verspreiding van gokreclame via influencers beter controleren en beschermen tegen mogelijke schade voor minderjarigen en kwetsbare groepen.