AMA bekritiseert onderzoeken van de Universiteit van Sydney gefinancierd door de gokbranche

AMA bekritiseert onderzoeken van de Universiteit van Sydney gefinancierd door de gokbranche

De Australian Medical Association (AMA) heeft kritiek geuit op de Universiteit van Sydney vanwege een donatie van AU$ 600.000 van het International Center for Responsible Gaming (ICGR). Dit centrum, dat gefinancierd wordt door grote gokbedrijven, heeft als doel onderzoek te doen naar gokverslaving, gokgerelateerde schade en verantwoord speelgedrag. De AMA is bezorgd dat de invloed van de gokbranche op de onderzoeken te groot zal zijn.

De Universiteit van Sydney heeft deze week het Centre of Excellence in Gambling Research gelanceerd, mede dankzij de donatie van het ICGR. Naast grote gokbedrijven zoals MGM Resorts International, Caesars Foundation en Sands Inc, zullen ook Entain en Flutter bijdragen aan het onderzoekscentrum, maar het exacte bedrag is niet bekend.

De AMA roept de universiteit op om de donaties te heroverwegen en is bezorgd dat de gokbranche te veel invloed zal hebben op de onderzoeken. Deze mening wordt gedeeld door senator Mehreen Faruqi, die de universiteit oproept om het geld terug te geven en geen partnerschappen meer aan te gaan met de gokindustrie.

De Universiteit van Sydney benadrukt dat er geen belangenverstrengeling zal optreden en dat alles is goedgekeurd door de Human Research Ethics Committee. Het hoofd van het onderzoekscentrum, Professor Sally Gainsbury, is juist positief over de samenwerking met de gokbranche en ziet voordelen in het uitvoeren van live proeven en het evalueren van nieuwe interventies.

Het is belangrijk om bewust te blijven spelen en hulp te zoeken als het gokken uit de hand dreigt te lopen. Het inschrijven in het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks) kan hierbij helpen. Cruks zorgt ervoor dat je niet meer kunt spelen bij landgebonden en online casino’s. Het is echter geen ultieme oplossing en professionele hulp kan nodig zijn.

Het is afwachten hoe de Universiteit van Sydney zal reageren op de kritiek van de AMA en senator Faruqi. Het is belangrijk dat er een balans wordt gevonden tussen onafhankelijk onderzoek en de financiering ervan door de gokbranche.