Australië introduceert het uitsluitingsregister BetStop

In Australië is vandaag het uitsluitingsregister BetStop gelanceerd door de overheid. Via BetStop kunnen Australiërs zichzelf een verbod van minimaal drie maanden opleggen voor telefonische en online kansspelen. Het landelijke uitsluitingsregister vervangt de systemen die in de verschillende staten en territoria bestonden maar konden rekenen op kritiek.

Vijf jaar na de legalisering van online kansspelen heeft Australië met BetStop haar landelijke uitsluitingsregister gekregen, zo meldt de Australische overheid, zoals onder andere opgemerkt door The Guardian. Sinds vandaag, 21 augustus 2023, bestaat BetStop en kunnen Australische gokkers zichzelf inschrijven voor een speelverbod van online kansspelen via betstop.gov.au.

De personen in het register staan hier minimaal drie maanden in, maar men kan zich ook voor altijd laten uitsluiten van online kansspelen. Het systeem is vergelijkbaar met wat men in Nederland heeft in Cruks.

BetStop is landelijk geïmplementeerd. Het is de vervanger van de huidige systemen die men afzonderlijk gebruikt in de verschillende staten en territoria in Australië. Deze systemen werden als ineffectief gezien, aangezien niet alle gokaanbieders hier van gebruikmaakten en mensen zonder verificatie het systeem konden omzeilen.

In de nieuwe situatie moeten gokbedrijven direct de identiteit van een persoon vaststellen voordat men de inzet van deze speler accepteert. Staat deze speler in BetStop dan mag de weddenschap niet aangenomen worden.

De gokaanbieders moeten daarnaast ook de accounts sluiten van de spelers die zichzelf hebben uitgesloten. Ook mogen deze spelers geen nieuw account aanmaken bij de legale gokexploitanten. Tot slot mogen de gokaanbieders deze personen geen vormen van reclame sturen, via de mail of telefoon.

De personen die nu in de verschillende regionale systemen staan uitgesloten zullen niet automatisch overhevelen naar het nieuwe landelijke zelfuitsluitingsregister. Mensen zullen zichzelf, kosteloos, moeten inschrijven in BetStop om een vrijwillig verbod op telefonisch en online gokken te krijgen.

Plan voor uitsluitingsregister stamt uit 2018

In Australië lag het idee voor een landelijk zelfuitsluitingssysteem al sinds 2018 op de planken. Paul Fletcher, de toenmalige Minister van communicatie, opperde toen namelijk al voor het plan voor een landelijk systeem. Maar door herhaaldelijke uitstel zal BetStop uiteindelijk pas in 2023 lanceren.

De huidige Minister van communicatie, Michelle Rowland, noemt de lancering een doorbraak:

“De lancering van het eerste nationale zelfuitsluitingsregister van Australië, BetStop, is een doorbraak en zal het voor kwetsbare consumenten gemakkelijk maken om zichzelf uit te sluiten van online gokdiensten

“BetStop is de laatste van 10 maatregelen die worden geïmplementeerd onder het Nationaal Consumentenbeschermingsraamwerk voor online weddenschappen om Australiërs meer macht te geven door sterkere consumentenbescherming.”

Michelle Rowland

De Australische minister overweegt nog steeds om een verbod op gokreclame in te voeren, met een overgangsperiode van drie jaar. Dit naar aanleiding van de aanbeveling van een parlementair onderzoek. Eerder werd er al een wetsvoorstel ingediend voor een verbod op gokreclames door het Australische parlementslid Zoe Daniel.

In de strijd tegen gokgerelateerde schade heeft Australië ook ingestemd met een verbod op het gebruik van creditcards voor online gokken. Uit onderzoek bleek dat een op de vijf stortingen voor online gokken worden betaald met een creditcard.

Branchevereniging blij met lancering uitsluitingssysteem

Responsible Wagering Australia (RWA)