bet365 bestraft voor schending van reclamecode in het Verenigd Koninkrijk

bet365 bestraft voor schending van reclamecode in het Verenigd Koninkrijk

Een promotionele tweet van bet365 in samenwerking met Sky Sports Premier League heeft de reclameregels in het Verenigd Koninkrijk overtreden, zo heeft de Advertising Standards Authority (ASA) vastgesteld. De tweet, waarin voetballer Granit Xhaka te zien is, wordt beschouwd als gokreclame die aantrekkelijk kan zijn voor minderjarigen.

De tweet toont een video waarin Xhaka een doelpunt scoort tijdens een wedstrijd tussen Arsenal en Manchester United. De video bevat ook het logo van bet365. Volgens de ASA heeft bet365 de regels overtreden omdat Xhaka een grote aantrekkingskracht heeft op jongeren.

Hillside, het bedrijf achter bet365, beweert echter dat de schuld niet bij hen ligt. Ze stellen dat de video-inhoud, inclusief tekst, is geproduceerd door Sky Sports Premier League. Het bet365-gedeelte moet volgens hen los worden gezien van de video waarin Xhaka te zien is. Daarnaast heeft bet365 geprobeerd zich aan de reclameregels te houden.

De gokexploitant maakte gebruik van Twitter Amplify, een videoadvertentieproduct, waarbij werd aangegeven dat de content alleen zou worden gepromoot bij gebruikers van 25 jaar en ouder. Volgens bet365 werd het account van Sky Sports Premier League slechts gevolgd door een zeer klein percentage minderjarige personen. Bovendien duurde het bet365-gedeelte van de video slechts vijf seconden, terwijl de totale video 21 seconden duurde.

Hoewel Hillside van mening is dat de beelden met Xhaka niet bij de reclame van bet365 horen, hebben ze op verzoek van de ASA de demografische gegevens van Xhaka op Instagram en TikTok verstrekt. Op Instagram is 0,4% van zijn volgers jonger dan 18 jaar, terwijl op TikTok 32,2% van zijn volgers minderjarig is.

Sky Sports wilde geen commentaar geven, maar gaf aan niet op de hoogte te zijn van klachten over de promotionele tweet. Twitter verklaarde dat de reclame niet in strijd was met hun beleid, maar zou de gokreclame verwijderen als de ASA van mening is dat de reclameregels zijn overtreden.

De ASA concludeerde dat de gokreclame van bet365 inderdaad de reclameregels heeft overtreden, omdat voetbal een grote aantrekkingskracht heeft op jongeren en Xhaka een bekende speler is. Daarnaast kon niet met zekerheid worden gezegd dat de reclame geen minderjarigen heeft bereikt, omdat Twitter geen waterdichte leeftijdscontrole heeft.

De ASA maakt gebruik van het Active Ad Monitoring System, een systeem dat met behulp van kunstmatige intelligentie reclames opspoort die mogelijk de reclameregels overtreden. Eerder ontving Ladbrokes al een waarschuwing dankzij dit systeem. Het was de eerste keer dat een bedrijf een berisping kreeg nadat het AI-systeem een overtreding detecteerde.

Hoewel bet365 eerder ook al een klacht ontving over een gokreclame met bokser Chris Eubank Jr., oordeelde de ASA destijds dat er geen overtredingen waren omdat boksen zich niet richt op jongeren en de reclame op zichzelf geen grote aantrekkingskracht had op jongeren.

De ASA concludeert dat de gokreclame van bet365 niet meer op dezelfde manier mag verschijnen.