Björn Fuchs bespreekt “De duivel in de spiegel”

Björn Fuchs bespreekt "De duivel in de spiegel"

De schoolvakanties zijn weer voorbij en dat betekent dat het Nederlandse wegennetwerk weer drukker wordt. Maar naast de drukte op de weg is er nog een andere indicator die aangeeft dat de zomer voorbij is: de opkomst van tendentieuze berichtgeving over de Nederlandse gokmarkt. De NOS heeft onlangs een artikel gepubliceerd waarin wordt beweerd dat gokbedrijven meer inspraak hebben gehad dan verslavingsdeskundigen bij het opstellen van regels over gokreclames. Deze conclusie is echter gebaseerd op een gebrek aan nuance en context.

Het is positief dat de NOS gebruik maakt van de Wet Open Overheid om informatie op te vragen. Journalistiek zorgt voor reflectie, transparantie en inzicht. Maar het weglaten van bepaalde informatie kan een vertekend beeld geven. Helaas verkoopt nuance geen kranten en genereert het geen clicks of views. Dit kan leiden tot een gevaarlijke cocktail van onvolledige informatie en een gebrek aan nuance.

Daarom is het belangrijk dat er journalistieke instituten zijn die op een hoog kwalitatief niveau en met de juiste ethiek journalistiek bedrijven. Deze instituten hebben geen winstdoelstelling en hoeven dus niet mee te doen aan de ratrace van snelheid en clicks. Op het gebied van kansspelen lijkt dit echter anders te zijn. De NOS heeft namelijk veel context en feiten buiten beschouwing gelaten in hun artikel over de gokbranche. Het vertrekpunt van de wetgeving voor online kansspelen was consumentenbescherming en verslavingspreventie, en hier is wel degelijk rekening mee gehouden bij het opstellen van de regels.

Daarnaast is het belangrijk om te benadrukken dat de ambtenaren van het Ministerie van Justitie en Veiligheid secuur, transparant en integer te werk gaan. Het is dan ook onnodig om te suggereren dat er sprake is van corruptie.

De berichtgeving over de gokbranche wordt steeds negatiever en stigmatiserend. Dit gebeurt door herkauwde perspectieven, uit de context gerukte observaties en individuele meningen van experts en politici. De Nederlandse gokindustrie bestaat echter uit verantwoordelijke werkgevers die duizenden kundige en toegewijde werknemers in dienst hebben. Het is onterecht om hen af te schilderen als duivels die uit zijn op hel en verdoemenis.

Het is begrijpelijk dat parlementsleden van de ChristenUnie principiële bezwaren hebben tegen de gokmarkt. Maar het is aan onafhankelijke, kwalitatieve journalistiek om een evenwichtig en compleet beeld te geven, in plaats van mee te huilen met een specifieke kleur of opvatting.

Kortom, nuance is belangrijk in de berichtgeving over de Nederlandse gokmarkt. Het is aan journalistieke instituten om op een hoog kwalitatief niveau en met de juiste ethiek journalistiek te bedrijven, zodat er een evenwichtig en compleet beeld wordt gegeven.