Björn Fuchs deelt cijfers en suggesties

Politiek staat Nederland aan de vooravond van een zeer onvoorspelbare en spannende verkiezing. De vraag is of de rechtervleugel van de Tweede Kamer zal worden versterkt of dat er een overweldigende overwinning voor links zal plaatsvinden. Wat de uitkomst ook is, het lijkt erop dat bijna een meerderheid van de Kamerleden het niet meer nodig vindt om hun verkiezingsprogramma’s door te laten rekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Dit gebrek aan aandacht voor cijfers en feiten is zorgwekkend en heeft gevolgen voor de kiezers.

Een voorbeeld van dit gebrek aan aandacht voor cijfers is te zien bij de Nationaal Rapporteur Verslavingen. Hij heeft zijn advies gegeven over het online gokken zonder te wachten op de feitelijke evaluatie van de wet KOA. Hij stelt dat er voldoende reden is om aanvullend beleid te formuleren om de schade van het online gokken te beperken en te voorkomen. Echter, er zijn geen betrouwbare gegevens beschikbaar om deze aanname te ondersteunen. Het is zorgwekkend dat grote uitspraken worden gedaan op basis van aannames zonder feitelijke onderbouwing.

Daarnaast is het opvallend dat de rapporteur geen gesprekken heeft gevoerd met gokaanbieders, terwijl hij wel onafhankelijk advies wil geven. Dit roept vragen op over mogelijke beïnvloeding en doelredenering. Het is belangrijk dat een rapporteur onafhankelijk en objectief te werk gaat, en dit lijkt hier niet het geval te zijn.

Het rapport bevat wel enkele logische en terechte adviezen, zoals het gebruik van data voor onderzoek en het verbeteren van de samenwerking tussen zorginstellingen en gokaanbieders. Echter, de kwaliteit van het rapport laat ruimte voor suggesties en aannames zonder feitelijke onderbouwing. Dit is zorgwekkend en doet afbreuk aan de academische kwaliteit die we mogen verwachten.

De realiteit is dat er geen betrouwbare gegevens beschikbaar zijn over de toename van online gokken. Het is aannemelijk dat een deel van de online gokkers al eerder online heeft gegokt bij illegale aanbieders. Dit wordt ondersteund door voorbeelden van (ex)-gokkers die hun verhaal hebben gedeeld in de media. Het stapelen van aannames en suggesties zonder feitelijke onderbouwing leidt tot een gevaarlijke selectieve benadering van het probleem.

Het is belangrijk dat preventie gericht is op tijdige en proportionele maatregelen, gebaseerd op feiten en cijfers. Een dialoog tussen alle betrokken partijen is essentieel om tot effectieve maatregelen te komen. Als gokbranche kunnen we niet wegkijken van de feiten. Gokaanbieders moeten hun verantwoordelijkheid nemen en werken aan verbetering van hun zorgplicht. Alleen op die manier kunnen we de spelers beschermen en de negatieve gevolgen van online gokken beperken.

Dit artikel is geschreven door Björn Fuchs, Chief Digital Officer van de Janshen-Hahnraths Group, het bedrijf achter Fair Play Online.