De Duitse branchevereniging Deutscher Sportwettenverband (DSWV) heeft kritiek geuit op het gebruik van statistieken over probleemgokken in Duitsland. Volgens recente berichtgeving in de Duitse media is het aantal probleemgokkers in het land gestegen van 400.000 naar 1,4 miljoen sinds de legalisering van gokken. De DSWV betwist deze conclusie en stelt dat er een nieuwe meetmethode wordt gehanteerd.
Burkhard Blienert, de federale regeringscommissaris voor drugs en verslaving, heeft in een interview met de Süddeutschen Zeitung verklaard dat er in Duitsland 1,4 miljoen mensen zijn met een gokverslaving, die samen goed zijn voor 30 tot 40 procent van de totale omzet in de sportweddenschappen. Hij baseert zich daarbij op een studie over kansspelen uit 2021, waaruit blijkt dat het aantal gokverslaafden in Duitsland is gestegen van 400.000 naar 1,4 miljoen sinds de hervorming van de kansspelmarkt in 2021.
De DSWV heeft in een persbericht aangegeven dat deze conclusie niet mogelijk is om meerdere redenen. Voorheen voerde het Centrum voor Gezondheidsvoorlichting studies uit over een periode van tien jaar, waaruit bleek dat het aantal mensen met een gokverslaving stabiel was of zelfs licht afnam. Met de hervorming van de kansspelwet in 2021 is er een nieuwe meetmethode gebruikt, waardoor het vergelijken van cijfers moeilijk is.
Volgens de DSWV is de studie uit 2021 een startpunt om de effecten van de nieuwe kansspelwet te meten. DSWV-voorzitter Mathias Dahms benadrukt dat een discussie over gokgedrag gebaseerd moet zijn op gegevens en feiten. Hij pleit ervoor om de ervaringen van alle belanghebbenden mee te nemen bij de evaluatie van het staatsverdrag, die gepland staat voor eind 2026. Op die manier kan de opgedane kennis leiden tot een constructieve samenwerking tussen alle belanghebbenden, met als doel de bescherming van spelers en jongeren.
De situatie in Nederland laat een vergelijkbaar beeld zien. Het NRC publiceerde eerder dit jaar een artikel waarin werd gesproken over 450.000 nieuwe gokkers sinds de opening van de online kansspelmarkt. Deze conclusie was gebaseerd op statistieken uit een rapport van de Kansspelautoriteit. Peter-Paul de Goeij van de Nederlandse branchevereniging NOGA en Andrew Rhodes, voorzitter van de UK Gambling Commission, hebben beide kritiek geuit op het misbruik van statistieken in de gokindustrie.
Al met al benadrukken zowel de DSWV als andere brancheverenigingen en toezichthouders het belang van een zorgvuldige en accurate omgang met statistieken over probleemgokken. Het is essentieel dat conclusies gebaseerd zijn op verifieerbare feiten en dat alle belanghebbenden betrokken worden bij het evalueren van de effecten van kansspelwetgeving. Op die manier kan er een constructieve samenwerking ontstaan die ten goede komt aan de spelers en jongeren, en de bescherming van hen bevordert.