De omvang van de gereguleerde online gokmarkt is een onderwerp dat regelmatig voor discussie zorgt. Het is echter lastig om harde cijfers te vinden, gezien het feit dat de Nederlandse markt pas in oktober 2021 werd geopend. Daarnaast is de illegale markt moeilijk te meten en te controleren, waardoor het moeilijk is om uitspraken te doen over de totale omvang van de Nederlandse online gokmarkt en de groei ervan.
Volgens de cijfers uit het vierde Monitoringsrapportage online kansspelen van de Kansspelautoriteit (Ksa) wordt de doelstelling om tenminste 8 op de 10 spelers alleen bij legale aanbieders te laten spelen ruimschoots gehaald. Volgens het rapport speelt 92% van de spelers alleen via legale websites. De hoge kanalisatiegraad wordt volgens de Ksa veroorzaakt door het feit dat 61% van de spelers nieuw is op de online markt. Deze conclusie is echter onjuist, aangezien het onderzoek alleen kijkt naar spelers die in de periode oktober 2022 t/m januari 2023 speelden en niet naar hun speelgedrag voor juni 2021. Daarom kan niet met zekerheid worden vastgesteld dat de kanalisatiegraad daadwerkelijk 92% is.
Dit is slechts één van de problemen die de moeilijke meetbaarheid van de markt blootlegt. Het is altijd lastig om de legale markt af te zetten tegen de vrijwel onmeetbare illegale markt. Voor elke illegale website die wordt ontdekt en aangepakt, opent er ergens anders weer een nieuwe. Het ontbreken van een duidelijk beeld van de omvang van de illegale markt maakt het moeilijk om de effectiviteit van het reguleringssysteem vast te stellen.
Daarom is de vraag of de legale markt wel de belangrijkste focus moet zijn voor de branche en de toezichthouder. Er wordt veel aandacht besteed aan het voorkomen van een toename van spelers op de gereguleerde markt en het opleggen van wetten en regels, maar het echte probleem ligt in de illegaliteit. Het is belangrijk om ons te verzetten tegen exploitanten die kwetsbare spelers targeten zonder consumentenbescherming, integriteit en eerlijk spel.
Dit vereist een gecoördineerde inspanning van alle belanghebbende partijen, waaronder de overheid, online gokbedrijven, brancheorganisaties en andere belanghebbenden. Onderzoek naar de kansspelmarkt en een open dialoog tussen regelgevers en de industrie zijn essentieel. Het vaststellen van uniforme rapportagestandaarden is ook van cruciaal belang. Daarnaast moeten we blijven kijken naar ervaringen en best practices in andere markten, om gezamenlijk op te treden tegen grensoverschrijdende illegale goksites.
Het is belangrijk dat we ons niet alleen richten op het beperken en reguleren van legale gokopties, omdat dit spelers mogelijk naar ongereguleerde of illegale gokexploitanten kan drijven. We moeten ons vooral richten op het bestrijden van exploitanten die geen consumentenbescherming, integriteit en eerlijk spel bieden.