Jumbo moet meer bewijs aanleveren om te bewijzen dat een voormalig medewerkster heeft gefraudeerd met Lotto- en TOTO-loten. De supermarktketen ontsloeg de vrouw op staande voet, maar de rechter is nog niet overtuigd of het daartoe gerechtigd was.
De fraude vond plaats bij een vestiging van Jumbo in november 2022. Er werden kasverschillen geconstateerd bij de servicebalie, waarna een onderzoek werd ingesteld. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat een 33-jarige medewerkster mogelijk betrokken was bij de fraude. Volgens Jumbo had zij loten uitbetaald via de kassa, maar deze niet als geïnd geregistreerd in het Lotto-toto-systeem. Vervolgens zou ze zelf de loten hebben ingeleverd en het geld hebben geïnd.
Tijdens een gesprek met het onderzoeksbureau, de filiaalmanager in opleiding en de teamleider kassa van Jumbo, ontkende de medewerkster de fraude. Ze gaf wel toe dat ze mogelijk per ongeluk op ‘niet uitbetalen’ had gedrukt in plaats van ‘uitbetalen’. Ze verklaarde dat ze het geld wel aan de klant had uitbetaald, maar dat het lot actief bleef. Ze kon echter niet verklaren wat er met het lot was gebeurd.
Na het gesprek werd de vrouw geschorst en later telefonisch op staande voet ontslagen. In de ontslagbrief werd de fraude met de lotto- en toto-loten nogmaals beschreven. De vrouw liet per brief weten dat ze geen fraude had gepleegd en eiste dat het ontslag op staande voet werd ingetrokken. Ze vroeg ook om een vergoeding en transitievergoeding, en wilde dat haar gegevens uit het waarschuwingsregister van de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel werden verwijderd.
Tijdens de zaak overlegde Jumbo videobeelden waarop te zien was dat de medewerkster op verschillende momenten ‘niet uitbetalen’ aanklikte in het lotto-toto-systeem, terwijl ze de winsten wel uitbetaalde. Ook waren er kasverschillen op de dagen waarop dit gebeurde. Jumbo zag dit als een bekentenis. Daarnaast werden videobeelden getoond waarop de vrouw een lot inleverde bij de servicebalie, terwijl ze datzelfde bedrag eerder op de dag aan een klant had uitbetaald.
De medewerkster verklaarde dat het haar eigen lot was en dat ze zelf ook meespeelde met de loterij. Op de videobeelden waren geen lotnummers zichtbaar en Jumbo had geen administratie van de lotnummers beschikbaar.
De kantonrechter oordeelde uiteindelijk dat Jumbo meer bewijs moet leveren om aan te tonen dat het ontslag op staande voet gerechtvaardigd was. Hoewel vaststaat dat de medewerkster fouten heeft gemaakt bij het invoeren van de keuze van de klant, is nog niet bewezen dat zij de loten zelf heeft ingeleverd. Ook als zij dat niet heeft gedaan, zou het kasverschil zijn ontstaan.
De rechter wacht op verdere bewijsvoering van Jumbo voordat er een definitief oordeel wordt geveld over het ontslag op staande voet.