Postcode Loterij en VriendenLoterij verontrust door plan BBB

Postcode Loterij en VriendenLoterij verontrust door plan BBB

De Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij zijn niet te spreken over het concept-verkiezingsprogramma van de BoerBurgerBeweging (BBB), waarin staat dat private loterijen moeten worden afgeschaft. Volgens de loterijen zou dit desastreuze gevolgen hebben voor het maatschappelijk middenveld in Nederland.

De BBB presenteerde afgelopen weekend haar concept-verkiezingsprogramma, waarin zij onder andere pleit voor een verbod op grote private loterijen. Alleen de Nederlandse Loterij, die onder staatsdeelneming valt, zou nog grote landelijke loterijen mogen organiseren. Kleinere loterijen met prijzen tot € 10.000 zouden nog wel toegestaan zijn.

De Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij reageren ontsteld op dit plan. Zij benadrukken dat zij geen winstoogmerk hebben en juist bijdragen aan de samenleving. Jaarlijks dragen beide loterijen gezamenlijk ruim € 500 miljoen bij aan de samenleving.

Volgens de loterijen zou het plan van de BBB desastreuze gevolgen hebben voor het maatschappelijk middenveld in Nederland. De financiële middelen die zij genereren vinden hun weg naar honderden maatschappelijke, culturele organisaties, (sport)clubs, verenigingen en burgerinitiatieven die de kern van de maatschappij vormen. Van de Voedselbanken tot Alzheimer Nederland, van het Groninger museum tot de lokale voetbalclub. Volgens de loterijen zou het voorstel van de BBB deze organisaties hard treffen.

De BBB motiveert haar plan om private loterijen af te schaffen door te stellen dat dit meer controle op verslaving zou geven. De Nationale Postcode Loterij en de VriendenLoterij zijn het hier niet mee eens. Zij wijzen erop dat loterijen bewezen risicoarm zijn en dat de aandacht juist zou moeten uitgaan naar (online) gokaanbieders die daadwerkelijk verslavend en risicovol zijn.

Het is niet de eerste keer dat de BBB en de Nationale Postcode Loterij en VriendenLoterij met elkaar in conflict zijn. In 2021 gingen de twee partijen met elkaar in gesprek, maar ze kwamen niet dichter tot elkaar. De BBB nam aanstoot aan het feit dat de loterijen goede doelen ondersteunen die volgens hen als constructie worden gebruikt.

Het is duidelijk dat de discussie tussen de BoerBurgerBeweging en de Nationale Postcode Loterij en VriendenLoterij nog niet ten einde is. Het is afwachten hoe dit debat zich verder zal ontwikkelen en of het plan van de BBB uiteindelijk werkelijkheid zal worden.