Unibet herstelt zich bijna op het oude niveau in Nederland

Unibet herstelt zich bijna op het oude niveau in Nederland

In het tweede kwartaal van 2023 heeft Kindred, het moederbedrijf van Unibet, bekendgemaakt dat Unibet bijna terug is op het oude niveau in Nederland. Voor de legalisering van online kansspelen boekte Unibet in ons land een brutowinst van €988.000 per dag. In het afgelopen kwartaal bedroeg de dagelijkse brutowinst €803.000.

Kindred publiceerde haar kwartaalcijfers waaruit bleek dat het gokbedrijf een brutowinst van £307,3 miljoen (€357,2 miljoen) behaalde, wat een stijging betekende van 29% ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Het aantal actieve klanten steeg met 17% tot 1.561.444 spelers.

De brutowinst van Kindred kwam voor 57% uit casinospelen en 39% uit wedden op sport. Poker droeg voor 3% bij aan de brutowinst en de overige 1% werd behaald in andere categorieën.

De Nederlandse markt is erg belangrijk voor Kindred, zo blijkt uit het kwartaalverslag. Unibet heeft in totaal 218.460 actieve klanten in Nederland, wat neerkomt op 7% meer dan in het eerste kwartaal. Dit betekent dat 14% van alle actieve klanten bij merken van Kindred uit Nederland komt.

Het aantal actieve Nederlandse klanten bij Unibet bereikte het hoogste punt sinds de bookmaker een vergunning kreeg in Nederland. In het eerste kwartaal van 2023 was er een lichte daling te zien in het aantal actieve spelers, wat te verklaren was door het WK voetbal dat in het vierde kwartaal van 2022 werd gespeeld. In dat kwartaal had Unibet 209.000 actieve spelers in Nederland.

De genoemde 218.460 actieve spelers waren verantwoordelijk voor £63,6 miljoen (€73,08 miljoen) brutowinst in het tweede kwartaal, wat een stijging betekende van 13%. Dit maakt Unibet in Nederland goed voor 21% van de totale brutowinst van Kindred.

Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers gaf interim CEO Nils Andén aan dat Nederland een zeer aangenaam onderwerp is om over te praten. Hij benadrukte dat de brutowinst per dag in het tweede kwartaal £699.000 (€803.112) bedroeg, wat neerkomt op 83% van de brutowinst die in Nederland werd behaald in het derde kwartaal van 2021, het laatste kwartaal waarin Unibet zonder vergunning actief was in Nederland.

Er werd ook gesproken over het reclameverbod en de positie van Unibet. Volgens CFO Patrick Kortman zal het verbod op ongerichte reclame voor een marktleider als Unibet niet zo nadelig zijn als voor kleinere operators. Hij gelooft dat Unibet een goede positie heeft om efficiënt te concurreren, omdat ze duidelijk marktaandeel veroveren en andere operators mogelijk niet hetzelfde niveau van marketingdeals hebben.

Er is nog ruimte voor groei in Nederland, mede door de gemiddelde waarde van een speler. Nederlanders vergokken gemiddeld minder dan andere Europese landen, zoals België en het Verenigd Koninkrijk.

België wordt genoemd als een markt waar Kindred een tegenslag heeft gehad, aangezien de brutowinst aanzienlijk is gedaald (-38%) door nieuwe maatregelen van de overheid, met name de verlaging van de speellimieten.

Ook Noorwegen wordt genoemd als een markt waar Kindred te maken heeft met tegenwind. Na een verloren rechtszaak tegen Lotteritilsynet werd Kindred verzocht om de Noorse markt te verlaten. In Noorwegen is online gokken alleen toegestaan bij de twee staatsbedrijven Norsk Rikstoto en Norsk Tipping.

Al met al blijkt uit de kwartaalcijfers dat Unibet bijna terug is op het oude