Weerwind deelt in Kamerbrief hoe zijn voorganger handelde in aanloop naar Wet Koa

Weerwind deelt in Kamerbrief hoe zijn voorganger handelde in aanloop naar Wet Koa

Artikel: Keer op keer werd de minister gewaarschuwd, en nu heeft Nederland 450.000 nieuwe gokkers

Op 11 juli 2023 hebben de leden Bikker (ChristenUnie) en Van Nispen (SP) vragen gesteld aan de minister voor Rechtsbescherming en de staatssecretaris van Financiën over het bericht ‘Keer op keer werd de minister gewaarschuwd, en nu heeft Nederland 450.000 nieuwe gokkers’. In dit artikel zullen we de vragen en antwoorden bespreken.

Vraag 1: Bent u bekend met het artikel ‘Keer op keer werd de Minister gewaarschuwd, en nu heeft Nederland 450.000 nieuwe gokkers’?

Antwoord op vraag 1: Ja, ik ben bekend met het artikel.

Vraag 2: Op welke momenten, vanaf aanname van de wet door de Eerste Kamer in februari 2019 tot en met feitelijke inwerkingtreding van de wet in oktober 2021, is de regering gewaarschuwd voor de gevolgen van deze wet voor een eventuele toename van het aantal gokkers en in het bijzonder van jonge gokkers?

Vraag 3: Kunt u in het feitenrelaas voor elk van deze momenten aangeven hoe met deze waarschuwingen is omgegaan?

Vraag 4: Kunt u in uw feitenrelaas heel specifiek ingaan op het in het artikel genoemde advies van de Kansspelautoriteit van 2019 en de communicatie hieromtrent met de goksector?

Vraag 5: Kunt u aangeven of vóór de aanname van de wet in februari 2019 de regering is gewaarschuwd voor de gevolgen van deze wet, specifiek waar het informatie betreft die niet naar de Tweede dan wel Eerste Kamer is gestuurd zodat deze die informatie niet bij de wetsbehandeling hebben kunnen betrekken?

Antwoord op vragen 2 tot en met 5: Om deze vragen te beantwoorden, is een grondige zoekslag in informatie- en communicatiesystemen en archieven binnen mijn ministerie nodig. Momenteel voer ik deze zoekslag uit en beoordeel en duid duizenden bestanden. Zodra deze inventarisatie is afgerond, zal ik middels een Kamerbrief nader ingaan op de vragen en een overzicht bieden van documenten en correspondentie met betrekking tot de totstandkoming van de Wet kansspelen op afstand en lagere wet- en regelgeving op het gebied van reclame. Deze documenten en correspondentie zullen ook actief openbaar worden gemaakt.

Vraag 6: Kunt u ingaan op waarschuwingen die na feitelijke inwerkingtreding van de wet in oktober 2021 zijn gedaan, met name op de wijze waarop is omgegaan met de zorgen die de Kansspelautoriteit al in oktober 2021 heeft geuit richting het Ministerie van Financiën?

Antwoord op vraag 6: Het ministerie van Financiën heeft zijn zorgen over de hoeveelheid reclame kort na feitelijke inwerkingtreding van de wet Kansspelen op afstand in 2021 en op meerdere momenten in de opvolgende jaren geuit richting Nederlandse Loterij. Er zijn gesprekken gevoerd met de raad van bestuur van Nederlandse Loterij over de TOTO-reclame, waarbij ook de groep jongvolwassenen werd bereikt. Het ministerie blijft de directie van Nederlandse Loterij aanspreken op haar verantwoordelijkheden voor het kansspelbeleid en haar verantwoordelijkheid om een voorbeeldrol te vervullen op het gebied van verantwoord spelen. Ook met de raad van commissarissen wordt hierover gesproken.

Het kabinet heeft inmiddels maatregelen genomen om kwetsbare personen beter te beschermen, zoals het verbod op het gebruik van rolmodellen in reclames voor risicovolle kansspelen sinds 30 juni 2022 en het verbod op ongerichte reclame