Een nieuwe leidraad Wet ter voorkoming witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) die de Kansspelautoriteit aan vergunninghouders heeft gestuurd ter consultatie, geeft mogelijk een inkijkje in wat er qua speellimieten ingevoerd kan gaan worden. Ook benoemt de toezichthouder nadrukkelijk de overlap tussen Wwft en Verantwoord Spelen.
De Kansspelautoriteit heeft onlangs een nieuwe versie van de leidraad Wwft gedeeld met de vergunninghouders. Deze leidraad is bedoeld als een niet-bindend document met aanwijzingen over hoe de toezichthouder de wetgeving interpreteert. Het is de derde versie van de leidraad, waarvan de eerste versie in 2019 werd gepubliceerd.
De nieuwe versie van de leidraad bevat diverse wijzigingen ten opzichte van de vorige editie. Het document is concreter geworden en bevat meer voorbeelden om situaties te illustreren.
Een belangrijk onderwerp dat in de leidraad wordt besproken, is het instellen van speellimieten. Minister Weerwind heeft aangegeven dat nog dit jaar verplichte speellimieten zullen worden ingevoerd. Gokkers zullen bij het aanmaken van een account al verplicht worden om speellimieten in te stellen. De hoogte van deze limieten is echter nog niet duidelijk, aangezien dit afhangt van het inkomen van individuele spelers.
In de leidraad worden wel bedragen genoemd over de bestedingsruimte van Nederlanders, wat waarschijnlijk gebruikt zal worden bij het bepalen van de hoogte van de speellimiet. Zo wordt opgemerkt dat het uitgeven van grote bedragen aan kansspelen maar voor weinig mensen is weggelegd, aangezien het gemiddelde netto maandsalaris ongeveer €2.500 is. Het instellen van een alarm bij een netto-storting van meer dan €2.500 in 30 dagen wordt dan ook aanbevolen.
Daarnaast benadrukt de leidraad de overlap tussen maatregelen die genomen worden in het kader van de Wwft en maatregelen die genomen moeten worden op het gebied van verslavingspreventie. Het mitigeren van het witwasrisico kan ook bijdragen aan het mitigeren van het verslavingsrisico. Er wordt echter opgemerkt dat er nog aanvullende maatregelen nodig kunnen zijn op het gebied van verslavingspreventie.
Het rapport van de Kansspelautoriteit over de invulling van de zorgplicht en het beleid op het gebied van Verantwoord Spelen heeft geleid tot kritiek in de Nederlandse politiek. De ChristenUnie heeft de legalisering van online gokken bekritiseerd en gevraagd wanneer vergunningen ingetrokken zullen worden. Minister Weerwind heeft aangegeven dat er een traject met vijf treden is voordat een vergunning wordt ingetrokken, waarbij het opleggen van een boete, last onder dwangsom of aanwijzing een van de treden is.
Verder wordt in de leidraad ook besproken wat er moet gebeuren met het geld van geschorste accounts. Als een account wordt geschorst in het kader van de Wwft, mag een gebruiker niet uitbetaald worden en staat het spelerstegoed vast voor de duur van het onderzoek. Als de schorsing wordt omgezet in een definitieve opschorting van het account, vervalt het recht van de eigenaar op het spelerstegoed. Wat er precies met dit geld moet gebeuren, wordt niet gespecificeerd in de leidraad.
Tot slot benadrukt de leidraad dat de bepalingen van de Wwft moeten worden toegepast op het moment van storten, en niet op het moment van uitbetalen. Controles moeten worden uitgevoerd bij het storten van geld om ervoor te zorgen dat het geld afkomstig is van een legitieme bron. Het moment van uitbetalen is per definitie een legiti