In een poging om gokgerelateerde schade onder jongeren aan te pakken, is het English Gambling Education Hub (EGEH) portaal officieel gelanceerd. Dit initiatief is een samenwerkingsverband van zeven organisaties, geleid door GambleAware en ondersteund door GamCare en Ygam. Het EGEH-portaal is bedoeld voor professionals en scholen die werken met jongeren en kinderen.
Het doel van het EGEH-portaal is om een netwerk te creëren van professionals die zich bezighouden met jongeren en kinderen, waaronder onderwijs- en jeugdzorgprofessionals. Het portaal biedt deze professionals duidelijke, consistente en niet-oordelende informatie om jongeren effectief te kunnen ondersteunen. Shirley Tomkins, programmamanager bij GamCare, benadrukt het belang van goede informatie voor professionals in dit vakgebied.
Scholen kunnen ook profiteren van het EGEH-portaal door het aanvragen van het ‘Gambling Education Quality Mark’. Dit kwaliteitslabel erkent de inzet van scholen op het gebied van preventie van gokschade door middel van onderwijs. Het portaal beschrijft de vereisten voor het behalen van het label en wat scholen ontvangen als onderdeel van de erkenning.
Daarnaast heeft Ygam, als onderdeel van het portaal, een Quality Assurance Support Package (QASP) ontwikkeld. Dit pakket is bedoeld voor organisaties die trainingen geven over gokgerelateerde schade, zowel aan kinderen en jongeren als aan professionals die met hen werken. Kyle Riding, hoofd programma’s bij Ygam, benadrukt het belang van educatie in de strijd tegen gokverslaving, vooral omdat online gokken nu onderdeel is van het verplichte curriculum op scholen.
Om het bewustzijn over gokschade te vergroten, organiseert de EGEH een filmwedstrijd waarbij instanties die met jongeren en kinderen werken worden uitgenodigd om een film te maken. De winnende film wordt professioneel ontwikkeld en gebruikt voor voorlichting op Engelse onderwijsinstellingen.
Het probleem van gokken onder jongeren is een serieus probleem in Engeland. Uit een rapport van de UK Gambling Commission uit 2022 blijkt dat 31 procent van de 11- tot 16-jarigen in de afgelopen 12 maanden hun eigen geld heeft uitgegeven aan gokken. Daarnaast werd 0,9 procent van de 11- tot 16-jarigen in Groot-Brittannië geclassificeerd als probleemgokker, wat neerkomt op ongeveer 35.000 kinderen.
Als je merkt dat je geen controle meer hebt over je gokgedrag, kun je jezelf inschrijven in Cruks (Centraal Register Uitsluiting Kansspelen) via CruksRegister.nl. Eenmaal aangemeld voor deze gokstop, kun je niet meer spelen bij landgebonden en online casino’s. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat Cruks slechts een middel is en geen ultieme oplossing. Als je hulp nodig hebt, raadpleeg dan onze pagina over bewust spelen en zoek professionele hulp als je er niet alleen uitkomt.