Onderzoek IBIA: Vrouwenvoetbal groeit in populariteit onder sportwedders

Onderzoek IBIA: Vrouwenvoetbal groeit in populariteit onder sportwedders

Liefhebbers van sportweddenschappen kiezen steeds vaker voor een weddenschap op vrouwenvoetbal. Uit een recent onderzoek van de International Betting Integrity Association (IBIA) blijkt dat het aantal weddenschappen op vrouwenvoetbal wereldwijd is gestegen van twee miljoen in 2019 naar zeven miljoen in 2022. Dit onderzoek, genaamd ‘Breaking Barriers: Assessing woman’s sports, betting, and integrity challenges’, richtte zich op de groeiende populariteit van vrouwensporten en de mogelijke risico’s voor matchfixing.

Voetbal is verreweg de populairste vrouwensport, met het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal van vier jaar geleden dat meer dan 1 miljard kijkers trok. De onderzoekers verwachten dat dit record in 2023 zal worden verbroken tijdens het volgende WK vrouwenvoetbal in Australië en Nieuw-Zeeland. Het onderzoek toonde aan dat het aantal weddenschappen op vrouwenvoetbalwedstrijden aanzienlijk is toegenomen. In 2022 werden er zeven miljoen weddenschappen geplaatst, terwijl dit aantal enkele jaren geleden nog op twee miljoen lag.

Opvallend is dat ongeveer 13% van de gokkers die weddenschappen op vrouwenvoetbal plaatsen vrouwelijk is. Deze vrouwelijke gokkers waren samen goed voor 12% van alle geplaatste weddenschappen op vrouwenvoetbalwedstrijden. Volgens Khalid Ali, de CEO van IBIA, laat dit zien hoe populair vrouwensporten zijn en dat er belangrijke kansen liggen voor sportweddenschappen. Hij benadrukt echter ook de verantwoordelijkheid om de integriteit van vrouwensporten te waarborgen en matchfixing tegen te gaan.

Het onderzoek van IBIA richtte zich ook op mogelijke oplossingen om de integriteit bij vrouwensporten te verbeteren. Een van de aanbevelingen is het beschikbaar stellen van meer data over vrouwensporten, zodat er meer inzicht komt in wat er gebeurt tijdens deze wedstrijden en matchfixing kan worden tegengegaan. Daarnaast pleiten de onderzoekers voor strengere monitoring en wetgeving, evenals voorlichtingscampagnes om speelsters bewust te maken van de risico’s van matchfixing.

Een ander belangrijk aspect is de economische transparantie in de wereld van vrouwensporten en eerlijke beloning voor sporters. Als sporters eerlijk worden beloond, zullen zij minder snel geneigd zijn om wedstrijden te manipuleren. Tot slot benadrukt het onderzoek dat er gewerkt moet worden aan het veranderen van de publieke opinie over de integriteit bij vrouwensporten. Het is belangrijk om de mogelijke risico’s niet te onderschatten en te zorgen voor een gelijkwaardige behandeling van vrouwensport.

Ian Devlin, Sports Integrity Manager bij Flutter, is blij met de aandacht die de IBIA besteedt aan vrouwensporten. Hij benadrukt dat de groeiende populariteit van vrouwensport ook risico’s met zich meebrengt, zoals sportgerelateerde corruptie. Flutter neemt dit zeer serieus en werkt nauw samen met sportbonden en handelsorganisaties om de hoogste mate van sportintegriteit te waarborgen.

Al met al laat het onderzoek van IBIA zien dat vrouwensporten steeds populairder worden, zowel om naar te kijken als om op te wedden. Het is belangrijk om de integriteit van vrouwensporten te waarborgen en matchfixing tegen te gaan. Door middel van meer data, strengere monitoring en wetgeving, voorlichtingscampagnes en een verandering in de publieke opinie kan hieraan worden bijgedragen.