Onderzoek toont aan: goksponsor verschijnt tot 3.500 keer op tv tijdens Premier League-wedstrijden

Onderzoek toont aan: goksponsor verschijnt tot 3.500 keer op tv tijdens Premier League-wedstrijden

Onderzoek toont aan: Gokadvertenties domineren Britse Premier League-wedstrijden

Een recent onderzoek, uitgevoerd door psychologie-experts van vier verschillende universiteiten, heeft het aantal gokadvertenties gemeten tijdens tien wedstrijden in de Britse Premier League. De resultaten van dit onderzoek zijn alarmerend: de logo’s van goksponsoren verschenen maar liefst 3.500 keer in beeld tijdens een live-uitzending van een wedstrijd uit de hoogste Engelse voetbalcompetitie.

Het onderzoek toonde aan dat de ontmoeting tussen West Ham United en Chelsea de wedstrijd was met de meeste keren dat een logo van een gokbedrijf op het televisiescherm verscheen. In totaal kwam er 3.522 keer een goksponsor voorbij tijdens de Londense derby, wat neerkomt op 37 reclame-uitingen per minuut. Dit onderzoek werd geleid door Jamie Torrance van de University of Chester.

Opvallend was het contrast met de wedstrijd tussen Arsenal en Nottingham Forest, waar ‘slechts’ 219 keer een goksponsor in beeld kwam. Dit kan deels worden verklaard doordat beide clubs geen goksponsor op het shirt hebben.

Gemiddeld was er volgens het onderzoek elke zestien seconden een goksponsor in beeld verdeeld over de tien wedstrijden. De meeste reclame-uitingen waren zichtbaar door de digitale reclameborden langs het veld.

Een zorgwekkende bevinding van het onderzoek was dat slechts 4,4% van alle gokadvertenties voorzien was van een waarschuwing dat gokken schade kan aanrichten. Betway was de meest zichtbare goksponsor binnen de Premier League, aangezien zij shirtsponsor zijn van West Ham United en ook veelvuldig aanwezig zijn in het stadion qua sponsoring. Ook Stake.com was prominent in beeld tijdens de voetbalwedstrijden als officiƫle hoofdsponsor van Everton.

The Big Step, een liefdadigheidsinstelling die campagne voert om goksponsoren uit de voetballerij te drijven, reageerde op het onderzoek en gaf aan dat de voetbalclubs het probleem van gokgerelateerde schade niet serieus nemen. Volgens hen is het walgelijk dat er zoveel gokreclame rond voetbalstadions te zien is en is het tijd dat de overheid ingrijpt en een einde maakt aan alle gokreclame in het voetbal.

Naast het tellen van gokreclame-uitingen, turfden de onderzoekers ook het aantal cryptoadvertenties en financiĆ«le handelslogo’s die voorbij kwamen tijdens de wedstrijden. Het onderzoek vond plaats tussen augustus 2022 en april 2023 en betrof twintig verschillende clubs verdeeld over tien wedstrijden.

Het is interessant om op te merken dat dit onderzoek een andere methodiek gebruikte dan een eerder onderzoek naar de zichtbaarheid van goksponsoren tijdens Premier League-wedstrijden. In het vorige onderzoek werd elke goksponsor slechts een keer meegeteld, zelfs als deze vaker in beeld verscheen. Het nieuwe onderzoek telde elke reclame-uiting mee die zichtbaar was op tv, zelfs als dezelfde gokreclame kort daarvoor ook al getoond was. Hierdoor zijn de aantallen uit het meest recente onderzoek aanzienlijk hoger.

Hoewel er vanaf het seizoen 2026-2027 een verbod op goksponsoring op de voorzijde van het tenue bij Premier League-clubs in werking treedt, zullen gokreclames niet volledig uit het Britse voetbal verdwijnen. Premier League-clubs mogen vanaf dat moment nog steeds goksponsoren op de mouw of rug van het shirt tonen, en reclameborden langs het veld en andere sponsor-uitingen van gokexploitanten in het stadion blijven ook toegestaan.

Het is duidelijk dat er actie moet worden ondernomen om de impact van gokreclames op jonge fans en spel