Parlementsleden ontvangen waarschuwing om gokindustrie niet te betrekken bij gokbeleid

Parlementsleden ontvangen waarschuwing om gokindustrie niet te betrekken bij gokbeleid

Parlementsleden in het DCMS select comité zijn tijdens de derde consultatieronde gewaarschuwd om de gokindustrie niet te betrekken bij de hervormingen in de white paper omtrent het gokbeleid in het Verenigd Koninkrijk. De politiek kreeg in het verleden kritiek te verduren vanwege de nauwe banden met de gokbranche.

Het DCMS select comité, dat bestaat uit elf parlementsleden verdeeld over meerdere partijen, moet de Britse gokbranche buitensluiten bij de beslissingen en implementering van de whitepaper waarin het gokbeleid hervormd wordt, zo bericht iGB.

De genodigden die hun visie mochten delen tijdens de derde consultatieronde kwamen met een aantal punten. Zo is er gewezen op het lange hervormingsproces die enige frustratie heeft opgeleverd. Ook heerst er scepsis over het vermogen van de regering om alle gemaakte beloftes daadwerkelijk in te lossen. Maar als belangrijkste punt werd er vermeld dat de gokindustrie geen invloed mag uitoefenen op het uit te voeren beleid rondom de white paper.

Het is volgens Heather Wardle zelfs van vitaal belang dat de beleidsbeslissingen die genomen worden door de parlementsleden omtrent het gokbeleid vrij zijn van invloeden vanuit de gokindustrie in het Verenigd Koninkrijk. Wardle is professor aan de Glasgow University en een van de getuigen van het panel die hun input geven.

Dr James Noyes, schrijver en beleidsadviseur, wees op de voorbeelden van invloed die de gokindustrie uitoefent op het proces:

“Inclusief, ongelooflijk, het geven van geschenken aan parlementsleden tijdens wat bedoeld is als een onafhankelijke herziening van de wetgeving.

“Ik zou zeggen dat je zou kunnen stellen dat de afgelopen tien jaar een voorbeeld zijn geweest van hoe je een industrie niet moet reguleren waarvan vrijwel iedereen het erover eens is dat die serieus hervormd moet worden”

Dr James Noyes, beleidsadviseur

Scott Benton wilde informatie lekken naar gokbedrijven

Als voorbeeld om de verwevenheid tussen de politiek en de gokbedrijven te tonen wordt de casus van Scott Benton aangehaald. De Britse politicus werd enkele maanden geleden geschorst nadat hij in ruil voor geld aan een gokbedrijf gevoelige informatie rondom de white paper had gelekt. Ook was hij van plan te lobbyen voor de goksector, en was hij bereid om parlementaire vragen te stellen.

Wat Benton niet wist, is dat hij niet met een medewerker van een gokbedrijf te maken had, maar met een undercover-journalist van The Times. De journalist benaderde meerdere politici voor deze ondergrondse operatie, maar alleen Benton en Craig Whittaker reageerden in eerste instantie positief. Whittaker krabbelde uiteindelijk terug op het verzoek tot informatie van de undercover-journalist.

Een ander onderdeel dat op kritiek kon rekenen ging over gokreclames. Wardle is van mening dat de regelgeving niet strikt genoeg is:

“De reclame- en marketingvoorstellen gaan niet ver genoeg. Ze zijn niet gebaseerd op bewijs, waar we wel degelijk sterk bewijs hebben voor actie op het gebied van reclame en marketing.”

Heather Wardle, professor Glasgow University

Haar woorden konden op goedkeuring rekenen van Dr Matthew Gaskell. Hij is werkzaam als klinisch hoofd voor de NHS Northern Gambling Service. Gaskell noemt het niet aanpakken van gokreclames een grote misser:

“Een enorme misser op het gebied van reclame, zeer zwak op het gebied van marketing en sponsoring van onze nationale sporten.”

Dr Matthew Gaskell, NHS Northern Gambling Service

Hij haalt hierbij het voorbeeld aan van de vrijwillige ban op goksponsoren in de