Zweedse gokkers passen speelgedrag aan na interventie

Zweedse gokkers passen speelgedrag aan na interventie

Uit de meest recente gegevens van ATG, Kindred en Svenska Spel blijkt dat de meeste Zweedse gokkers veranderingen aanbrengen in hun speelgedrag nadat er een interventie heeft plaatsgevonden. Deze drie gokbedrijven werken samen in Zweden om gokgerelateerde schade te bestrijden en publiceren hun cijfers over vier hoofdonderwerpen.

Het eerste onderwerp waarover de cijfers gaan, is het percentage spelers dat contact heeft gehad met de gokaanbieder vanwege riskant gokken. Uit de gegevens blijkt dat Kindred contact heeft opgenomen met 0,5% van alle spelers in Zweden die een risico vormen op gokgerelateerde schade. Deze statistieken zijn de afgelopen zes maanden onveranderd gebleven. Bij ATG kreeg 1,9% van de spelers een gesprek met de operator, wat een stijging is ten opzichte van de vorige periode.

Het tweede onderwerp betreft het effect van het contact met spelers. Uit de cijfers blijkt dat driekwart van de spelers die een interventie kregen van Kindred hun gokgedrag verminderde. Ongeveer eenzelfde aantal spelers verlaagde na het contact ook hun gemiddelde stortingen. Bij ATG ging meer dan de helft van de spelers minder gokken nadat ze in gesprek waren gegaan met het gokbedrijf.

Het derde onderwerp gaat over het aantal spelers dat hun probleemgokgedrag heeft verminderd. Bij Kindred verminderde driekwart van de spelers hun gokgedrag na een interventie. Bij ATG verminderde 61,1% van de spelers hun stortingen na het contact met het gokbedrijf.

Het laatste onderwerp betreft het percentage spelers dat is gestopt met gokken. Bij Kindred koos 1,1% van de spelers voor een zelfuitsluiting van minder dan zes maanden via Spelpaus, de Zweedse variant van Cruks. 0,8% koos voor een zelfuitsluitingsperiode van een half jaar of langer. Bij ATG schreef 1,4% van de risicovolle spelers zich in voor maximaal een half jaar bij Spelpaus, terwijl 1,9% koos voor een langere zelfuitsluiting.

Hoewel Svenska Spel nog geen definitieve cijfers heeft gepubliceerd, liet CEO Patrik Hofbauer weten dat ze goede stappen zetten. Hij gaf aan dat zeven van de tien klanten bij Svenska Spel minder gaan gokken na een gesprek met medewerkers van het gokbedrijf.

Al met al laten deze cijfers zien dat interventies en gesprekken met gokkers een positief effect hebben op hun speelgedrag. Het is belangrijk dat gokbedrijven blijven samenwerken en transparant zijn over hun inspanningen op het gebied van verantwoord spelen. Door deze gezamenlijke inspanningen kan de kansspelindustrie een duurzamere richting inslaan en gokgerelateerde schade verminderen.