Eyioma Uwazurike schendt gokregels NFL en wordt voor minimaal een jaar geschorst

Eyioma Uwazurike schendt gokregels NFL en wordt voor minimaal een jaar geschorst

De NFL heeft Eyoima Uwazurike voor onbepaalde tijd geschorst vanwege het overtreden van de gokregels van de American Football competitie. Uwazurike, een speler van de Denver Broncos, is de nieuwste toevoeging aan de lange lijst van spelers die geschorst zijn wegens het ondermijnen van het gokbeleid van de NFL.

Het wedden op NFL-wedstrijden is strikt verboden voor spelers die in de competitie spelen. Een schorsing voor onbepaalde tijd, maar minimaal een jaar, is het gevolg voor spelers die deze regel overtreden. Uwazurike heeft nu deze schorsing opgelegd gekregen voor het plaatsen van weddenschappen op NFL-wedstrijden tijdens het afgelopen seizoen, zo meldt ESPN. Hij zal op zijn vroegst in juli 2024 kunnen vragen om re-integratie in de competitie, maar zal sowieso heel 2023 vanaf de zijlijn moeten toekijken.

Uwazurike, gekozen in de vierde ronde van de rookiedraft door de Denver Broncos, kwam vorig jaar in acht wedstrijden in actie. De ploeg heeft een verklaring naar buiten gebracht waarin ze aangeven volledig te hebben meegewerkt aan het onderzoek en zaken met betrekking tot de integriteit van het spel zeer serieus te nemen.

Met de schorsing van Uwazurike staat de teller nu op tien NFL-spelers die geschorst zijn vanwege het overtreden van de gokregels. Aan het begin van juli kregen vier spelers, waaronder Isaiah Rodgers, al een schorsing opgelegd. Het onderzoek naar deze spelers werd in mei al bekendgemaakt.

Nicholas Petit-Frere kreeg als enige van de vier spelers een schorsing van minder dan een jaar. Hij mag zes wedstrijden niet op het veld staan omdat hij op een andere sport aan het wedden was terwijl hij op de sportclub was. Dezelfde schorsing werd uitgedeeld aan Wide Receiver Jameson Williams in april 2023. Hij behoorde tot een groep van vijf spelers die het gokprotocol in de NFL hadden overtreden. Drie van deze spelers hadden gewed op wedstrijden binnen de competitie en kregen net als Uwazurike minimaal een jaar schorsing.

Calvin Ridley, een bekende speler, kreeg eerder ook al een schorsing van een jaar vanwege het wedden op wedstrijden van zijn eigen club, de Atlanta Falcons. Hij is inmiddels weer teruggekeerd binnen de competitie en zal zijn wedstrijden spelen voor de Jacksonville Jaguars.

De NFL heeft vorige maand nogmaals de geldende gokregels voor spelers benadrukt via een conference call. Spelers mogen niet wedden op de NFL, niet wedden op het sportcomplex of tijdens het reizen naar een uitwedstrijd, geen andere personen voor hen laten wedden, geen inside informatie doorgeven, geen fysieke bookmakers bezoeken tijdens het seizoen en geen Daily Fantasy Football spelen. Rookies moeten daarnaast verplicht extra lessen volgen over online gokken en het beleid binnen de league.

Het aantal schorsingen vanwege gokken binnen de NFL blijft toenemen en de competitie benadrukt nogmaals de ernst van het overtreden van de gokregels. Het is belangrijk dat spelers zich bewust zijn van de regels en de consequenties die het overtreden ervan met zich meebrengt.