WestLotto pleit voor rondetafelgesprekken over regulering van loot boxes in Duitsland

WestLotto pleit voor rondetafelgesprekken over regulering van loot boxes in Duitsland

De staatsloterij van Noordrijn-Westfalen in Duitsland, WestLotto, heeft opgeroepen tot discussies met de politiek, wetenschappers en belanghebbenden uit de industrie over de regelgeving omtrent loot boxes. WestLotto hoopt dat Duitsland dezelfde regels op de digitale schatkisten gaat toepassen als in het Verenigd Koninkrijk.

Axel Weber, hoofd van Verantwoord spelen en communicatie bij WestLotto, wil dat er in Duitsland nieuwe richtlijnen komen voor loot boxes. Weber wil hiermee dat Duitsland het voorbeeld gaat volgen van het Verenigd Koninkrijk.

In het Verenigd Koninkrijk is de game-industrie begonnen met zelfregulering met betrekking tot de loot boxes. De verkoop van de digitale schatkistjes is voortaan gebonden aan elf belangrijke regels die zijn opgesteld door branchevereniging Ukie in samenwerking met deskundigen.

Het zou volgens Weber in eerste instantie alleen gaan om een vrijwillige verbintenis van de aanbieders. De overheid zal hier echter strikte controles op moeten houden, aldus Weber.

Een van de eisen van de aanbieder van loterijen in de Duitse staat Noordrijn-Westfalen is een grondig onderzoek naar zogenaamde verborgen mogelijkheden om te gokken in videogames, zoals het aanbieden van loot boxes, aldus iGB. Dit is een belangrijke voorwaarde voordat er een rondetafelgesprek moet plaatsvinden tussen de game-industrie, wetenschappers en de politiek in Duitsland.

Van een algeheel verbod op loot boxes wil Weber niets weten, maar regulering is nodig voor de bescherming van minderjarigen in Duitsland:

“WestLotto eist ook geen volledig verbod op loot boxes, maar onze maatschappelijke taak moet zijn om kinderen en jongeren te beschermen tegen gokachtige elementen in games en om te voorkomen dat ze al in de adolescentie problematisch gamegedrag ontwikkelen.”

Axel Weber, hoofd van Verantwoord spelen en communicatie WestLotto

De situatie van loot boxes in Nederland

Ook in Nederland zijn loot boxes al langere tijd een onderwerp van discussie. De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft in 2019 geoordeeld dat loot boxes een vorm van kansspel zijn en daarmee de wet overtreden.

Hierdoor moesten de loot boxes van het populaire voetbalspel FIFA van EA verdwijnen. In hoger beroep kreeg EA echter gelijk van de Raad van State. De Raad van State oordeelde namelijk dat de loot boxes geen kansspel waren en gewoon in de spellen mochten blijven.

Er is op dit moment nog steeds een strijd gaande om de digitale schatkistjes, die populair zijn onder de gamende jeugd, te verbieden. CDA-Kamerlid Henri Bontenbal diende vorig jaar een motie in voor een verbod op loot boxes in Nederland. Deze werd in juli 2022 aangenomen door de Tweede Kamer.

Inmiddels heeft SP-lid Van Nispen minister Weerwind bestookt met Kamervragen over de verrassingsdoosjes. Weerwind liet toen in zijn antwoorden weten niet van plan te zijn om iedere videogame met loot boxes te classificeren voor 18 jaar en ouder.

Het mogelijke verbod op loot boxes staat sinds kort ook op de Consumentenagenda. Deze is ingestuurd door minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens. Dit betekent dat men van plan is om een verbod binnen de Europese Unie te bewerkstelligen.

Het Europees Parlement wilde eerder dit jaar al onderzoek doen naar de effecten van de digitale schatkistjes, zo bleek uit een aangenomen rapport. Hierin pleit men voor een universele aanpak binnen de EU. Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, heeft al eerder gepleit voor een verbod op loot boxes via het Europese consumentenrecht.