De legalisering van sportwedden in Brazilië staat op losse schroeven

De legalisering van sportwedden in Brazilië staat op losse schroeven

De legalisering van sportweddenschappen in Brazilië lijkt van korte duur te kunnen zijn, aangezien er meer dan 200 voorstellen zijn ingediend om de wet te wijzigen. Bovendien gaan er geruchten dat het Nationaal Congres niet de benodigde goedkeuring zal geven voor de invoering van de wet.

Eind juli werd bekend dat sportweddenschappen na vijf jaar eindelijk gelegaliseerd werden in Brazilië. President Lula keurde een wet uit 2018 goed die het wedden op sport legaal zou maken. De wet trad direct in werking, maar kan nog binnen 120 dagen worden tegengehouden. Het Nationaal Congres moet binnen deze periode goedkeuring geven voor de wet. Als het Congres dit niet doet, zal de wet alsnog worden geblokkeerd.

Er zijn nu geruchten dat het Nationaal Congres de vereiste goedkeuring zal weigeren, zo meldt iGB. In de afgelopen week werden namelijk 244 voorstellen tot wijzigingen aan de wet ingediend, waarvan 57 afkomstig waren van senatoren. Veel van deze wijzigingen hebben betrekking op het belastingtarief, waarop veel kritiek kwam vanuit de Braziliaanse gokindustrie.

Het belastingtarief werd vastgesteld op 18%, maar dit zou niet het enige zijn waaraan gokbedrijven zouden moeten voldoen. Door aanvullende belastingverplichtingen zouden bookmakers meer dan 30% van hun bruto spelresultaat moeten afdragen. Er zijn echter senatoren die dit nog steeds niet voldoende vinden. Zo diende senator Teresa Leitão een voorstel in om de kansspelbelasting te verhogen van 18% naar 22%. Zij vindt dat de extra opbrengsten moeten worden besteed aan het Braziliaanse basisonderwijs. Momenteel gaat slechts 0,82% van de opbrengsten uit kansspelbelasting naar het basisonderwijs. Met haar voorstel hoopt Leitão dit percentage te verhogen naar 4,82%.

Een andere senator, Jorge Kajuru, wil het tarief zelfs verhogen naar 23%. Hij is van mening dat het geld moet worden gebruikt door de Federale Politie om meer te kunnen doen tegen matchfixing. Brazilië heeft volgens onderzoeken van Sportradar namelijk het hoogste aantal waarschuwingen ter wereld ontvangen over mogelijke manipulatie van voetbaluitslagen.

Er zijn echter ook partijen die pleiten voor een verlaging van de kansspelbelasting. Zo stelde politicus Newton Cardoso Jr. voor om het tarief terug te brengen naar 11%. Volgens Cardoso Jr. vormt een hoger belastingtarief een gevaar voor de legale kansspelmarkt, omdat dit de illegale markt en georganiseerde misdaad zou stimuleren.

Naast het belastingtarief werden er ook voorstellen gedaan om maatregelen te nemen tegen gokreclames. Senator Eduardo Girão deed het meest uitgebreide voorstel en keek daarbij naar de situatie in het Verenigd Koninkrijk en de Premier League. Hij stelde voor om in Brazilië ook maatregelen te treffen tegen reclames voor sportweddenschappen.

Girão vindt echter dat het verbod zoals dat geldt in de Premier League niet voldoende is. Volgens hem is een totaalverbod de enige optie. Reclames voor het wedden op sport zouden verboden moeten zijn in alle massamedia, inclusief radio, televisie en internet. Hij wil het verbod zelfs invoeren op sportlocaties en sportkleding. Girão pleit er dus ook voor om sportsponsoring te verbieden.

Het is nog onduidelijk hoe de legalisering van sportweddenschappen in Brazilië zal verlopen. De vele voorstellen tot wijzigingen aan de wet en de geruchten over het Nationaal Congres geven aan dat er nog veel onzekerheid is over de toekomst van deze wet. Het is afwachten of de wet uiteindelijk daadwerkelijk van kracht zal worden en hoe deze eventuele wijzigingen zal ondergaan