Verband tussen probleemgokken en geestelijke gezondheidsproblemen ontdekt

Verband tussen probleemgokken en geestelijke gezondheidsproblemen ontdekt

GambleAware heeft onlangs onderzoek laten doen naar het verband tussen probleemgokken en de geestelijke gezondheid van mensen. Uit dit onderzoek blijkt dat er een duidelijke relatie bestaat tussen een hogere PGSI-score (Problem Gambling Severity Index) en mentale problemen.

Het Britse GambleAware heeft Alma Economics gevraagd om de gegevens uit de ‘2022 Treatment & Support Survey’ te analyseren. Hierbij werd gekeken naar de relatie tussen de geestelijke gezondheid van mensen en de schade die zij ondervinden door gokken.

Alma Economics voerde een regressieanalyse uit om te bepalen in hoeverre deze twee factoren met elkaar in verband staan. Uit de analyse bleek dat elke stijging van een punt op de PGSI-score de kans op een psychische aandoening met ongeveer 3% kan verhogen. Dit suggereert dat er daadwerkelijk een verband bestaat tussen probleemgokken en een slechtere mentale gezondheid.

Op basis van deze bevindingen concluderen de onderzoekers dat er behoefte is aan aangepaste ondersteuning voor mensen wiens gokgedrag symptomen vertoont van een psychische aandoening. Ze stellen voor om verder onderzoek te doen naar specifieke demografische groepen, zoals leeftijdsgroepen, seksuele geaardheden en etniciteiten, om te kijken hoe hun mentale gezondheid wordt beïnvloed door gokschade.

De CEO van GambleAware is van mening dat het vinden van dergelijke verbanden kan helpen bij het ontwikkelen van gepersonaliseerde zorg. Hij benadrukt dat de relatie tussen gokken en geestelijke gezondheid belangrijk is voor artsen en organisaties die gokkers ondersteunen, omdat dit invloed kan hebben op het type behandeling en ondersteuning dat het meest geschikt is voor elk individu.

Uit het onderzoek blijkt verder dat ongeveer 7,5 miljoen mensen in het Verenigd Koninkrijk te maken hebben met een geestelijke aandoening. Depressie is de meest voorkomende aandoening, gevolgd door angst en posttraumatische stressstoornis.

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat mensen met gokschade een verhoogd risico hebben op zelfmoordgedachten, voornamelijk als gevolg van financiële problemen die ontstaan door problematisch gokgedrag. De onderzoekers concluderen dat financiële problemen de kans op zelfmoordgedachten met ongeveer 10% kunnen verhogen.

Als je het gokken niet meer onder controle hebt, kun je jezelf inschrijven in Cruks (Centraal Register Uitsluiting Kansspelen) via CruksRegister.nl. Eenmaal aangemeld voor deze gokstop, kun je niet meer deelnemen aan landgebonden en online casino’s. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat Cruks slechts een middel is en geen ultieme oplossing. Als je hulp nodig hebt, raadpleeg dan onze pagina over bewust spelen en zoek professionele ondersteuning als je er alleen niet uitkomt.