Onderzoek van de FA naar mogelijke spotfixing door Lucas Paquetá

Onderzoek van de FA naar mogelijke spotfixing door Lucas Paquetá

Lucas Paquetá, een Braziliaanse middenvelder van West Ham United, leek op weg naar een droomtransfer naar Manchester City. Echter, deze transfer zou kunnen afketsen door een verdenking van het overtreden van de regels voor gokken in Engeland. De Football Association (FA) is een onderzoek gestart naar Paquetá, omdat hij mogelijk betrokken is bij spotfixing door bewust een gele kaart te pakken.

Manchester City had zijn ogen gericht op Paquetá nadat spelmaker Kevin de Bruyne geblesseerd raakte en de rest van het jaar niet in actie kan komen. De overgang leek zo goed als rond, maar vlak voor het weekend kwam het nieuws naar buiten dat de transfer hoogstwaarschijnlijk niet doorgaat.

Volgens The Daily Mail loopt er een onderzoek van de FA naar Paquetá, omdat hij mogelijk de regels voor gokken in Engeland heeft overtreden. Het onderzoek richt zich op weddenschappen die geplaatst zijn bij verschillende bookmakers in Brazilië, met betrekking tot de wedstrijden van West Ham United en met name op gele kaarten van de Braziliaanse middenvelder.

In het afgelopen seizoen heeft Paquetá negen gele kaarten gekregen in wedstrijden bij West Ham United en het Braziliaanse nationale team. Er wordt vermoed dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan spotfixing door bewust een gele kaart te pakken.

Op 12 maart merkte een oplettende Twitter-gebruiker op dat de quoteringen voor een gele kaart van Paquetá erg laag waren. Normaal gesproken staan deze quoteringen niet lager dan 3, maar in dit geval was de quotering slechts 1.73. Deze weddenschap had betrekking op een gele kaart voor de middenvelder in de wedstrijd tegen Aston Villa. In de 70e minuut van die wedstrijd pakte Paquetá daadwerkelijk een gele kaart door een onbesuisde tackle op de middenlijn.

Volgens bronnen van MailOnline zijn er alarmbellen gaan rinkelen toen de rekeningen waarmee de weddenschappen waren geplaatst, werden getraceerd naar Paqueta Island in Guanabara Bay, waar de middenvelder is opgegroeid. Bookmaker Betway, de shirtsponsor van West Ham United, heeft het alarm geslagen.

Naar aanleiding van dit alarm is de FA een onderzoek gestart en mogelijk wacht Paquetá een langdurige schorsing. Fernando Diniz, interim-coach van het Braziliaanse nationale elftal, heeft besloten om Paquetá tijdelijk uit de selectie te zetten. Hij was opgeroepen voor de interlands tegen Bolivia en Peru, maar Diniz denkt dat de middenvelder eerst tijd nodig zal hebben om zijn problemen op te lossen. Afgelopen weekend speelde Paquetá wel voor West Ham United en scoorde hij zelfs een doelpunt in de 3-1 overwinning op Chelsea.

Spotfixing is een ernstig vergrijp in het voetbal. Eerder dit jaar kreeg Ivan Toney een schorsing van acht maanden voor het gokken op zijn eigen wedstrijden, maar hij werd niet beschuldigd van matchfixing of spotfixing. In oktober 2022 kreeg Kynan Isaac, een verdediger van Stratford Town, een schorsing van tien jaar omdat hij bewust een gele kaart pakte in een FA Cup-wedstrijd waarop hij had ingezet. Hij kreeg nog eens 2,5 jaar schorsing omdat hij had ingezet op zijn eigen wedstrijd en niet wilde meewerken aan het onderzoek.

In Nederland werd Tom Beugelsdijk verdacht van het bewust pakken van een gele kaart, maar hij werd uiteindelijk vrijgesproken. Beugelsdijk gaf aan dat hij destijds door een hel ging.

Het onderzoek naar Lucas Paquetá is nog gaande en de uitkomst hiervan zal bepalen of zijn droomtransfer naar Manchester City alsnog doorgaat.