Het Britse zakendagblad Financial Times heeft onlangs uitgebreid onderzoek gedaan naar de mysterieuze eigenaren achter gokbedrijven uit Aziƫ die sponsor zijn van voetbalclubs in de Premier League. Het onderzoek heeft een wereldwijd netwerk van lege vennootschappen en dekmantelorganisaties blootgelegd.
De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over de Aziatische gokbedrijven die prominent aanwezig zijn op de voetbalshirts van Premier League-clubs. Het zakenblad Financial Times besloot om dieper in deze kwestie te duiken en te onderzoeken wie er eigenlijk achter deze gokbedrijven zitten. Het resultaat van het onderzoek was een ontdekking van een complex netwerk van lege vennootschappen en dekmantelorganisaties.
Deze gokbedrijven zijn niet alleen te zien op de voorkant van de shirts, maar ook op de zijkant van de shirts en op de reclameborden langs het veld. De boodschappen op deze shirts en borden zijn vaak in het Thais, Vietnamees en Chinees, wat voor veel mensen onbegrijpelijk is.
Het onderzoek heeft aangetoond dat de voetbalclubs zich vaak niet bewust zijn van de herkomst van het bedrijf dat hun shirt sponsort. Ze weten vaak niet met wie ze eigenlijk zaken doen. Financial Times heeft in de video specifiek aandacht besteed aan het online casino 138.com en haar moederbedrijf SunCity Group. De oprichter van SunCity Group, Alvin Chau, is eerder dit jaar veroordeeld tot achttien jaar gevangenisstraf voor fraude, het leiden van een illegaal syndicaat en het organiseren van illegaal gokken.
Eerder dit jaar heeft de Britse krant Daily Mail ook al onderzoek gedaan naar de banden tussen Chau en de Aziatische bookmakers die als sponsor actief waren in de Premier League. Dit onderzoek heeft de vermoedens bevestigd dat er connecties zijn tussen veroordeelde criminelen en deze gokbedrijven.
De makers van de video leggen uit waarom ze zoveel onderzoek hebben gedaan: “Deze middelen worden al tien jaar lang gebruikt om de ware identiteit van enkele van de meest zichtbare sponsors van het voetbal te verbergen. Het is belangrijk dat we weten wie er achter deze sponsors zit en hoe ze worden betaald. Dit is niet alleen vanuit het oogpunt van wetgeving en transparantie zorgwekkend, maar ook omdat fans overal ter wereld het recht hebben om dit te weten.”
Het onderzoek van Financial Times werpt een nieuw licht op de sponsorpraktijken in het voetbal en roept vragen op over de transparantie en integriteit van deze gokbedrijven. Het is belangrijk dat er meer aandacht wordt besteed aan dit onderwerp en dat er maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de sponsors van voetbalclubs in de Premier League volledig transparant zijn over hun eigenaren en financiering.