De Britse bookmaker Ladbrokes is opnieuw op de vingers getikt door de Advertising Standards Authority (ASA) voor het overtreden van reclameregels. Dit is al de derde keer in vijf weken tijd dat Ladbrokes een berisping ontvangt van de ASA. De bookmaker heeft tennissers met een grote aantrekkingskracht op kwetsbare doelgroepen gebruikt in advertenties op Twitter, wat in strijd is met het verbod op rolmodellen.
De ASA kwam deze advertenties op het spoor dankzij het Active Ad Monitoring-systeem, dat gebruik maakt van Artificial Intelligence (AI). Dit systeem zoekt naar online advertenties die mogelijk de regels in het Verenigd Koninkrijk overtreden. Het is interessant om te vermelden dat de Kansspelautoriteit in Nederland geen gebruik maakt van een dergelijk systeem om verboden online advertenties op te sporen.
Ladbrokes beweerde dat de tweets bedoeld waren als redactionele inhoud om hun volgers aan te spreken. Ze hadden ook gekeken naar het mediaprofiel, de volgers en de sponsordeals van de tennissers om te beoordelen of zij jongeren onder de achttien jaar zouden aanspreken. Volgens gegevens van de bookmakers hadden de tweets slechts één impressie in de leeftijdsgroep 18-24 jaar.
Echter, de ASA was het niet eens met de argumentatie van Ladbrokes. Volgens hen ging het om vier absolute sterspelers in de tennissport, die een hoog risico vormden volgens de richtlijnen van het reclameverbod. De advertenties werden dan ook als onverantwoordelijk beschouwd en als een schending van het verbod op gebruik van rolmodellen.
De klacht tegen Ladbrokes werd gegrond verklaard en de bookmaker mag deze advertenties niet meer tonen. Daarnaast kreeg Ladbrokes te horen dat ze geen personen met een grote aantrekkingskracht op minderjarigen mogen gebruiken in promotionele berichten. Deze waarschuwing ontving het bedrijf vorige maand ook al, na een klacht over een tweet met Premier League-managers. Eerder was Ladbrokes ook al gewaarschuwd na een social mediapost met Jake Paul.
Het is belangrijk voor gokbedrijven om zich bewust te zijn van de reclameregels en geen gebruik te maken van rolmodellen die aantrekkelijk zijn voor kwetsbare doelgroepen. De ASA blijft actief toezicht houden op de naleving van deze regels en zal optreden tegen overtredingen.