ASA tikt People’s Postcode Lottery op de vingers na overtreden reclameregels

ASA tikt People's Postcode Lottery op de vingers na overtreden reclameregels

De Advertising Standards Authority (ASA) heeft de People’s Postcode Lottery bestraft wegens het overtreden van de reclameregels in het Verenigd Koninkrijk. Volgens de ASA suggereerde een reclame van de loterij dat deelname aan een loterij een oplossing zou zijn voor financiële problemen, wat in strijd is met de Britse reclamecode.

Op woensdag heeft de ASA haar uitspraak bekendgemaakt in een besluit over de People’s Postcode Lottery. De ASA concludeerde dat de reclame van de loterij de indruk wekte dat het meedoen aan een loterij een oplossing zou zijn voor financiële problemen.

Met deze reclame heeft de People’s Postcode Lottery de regels voor gokreclames in het Verenigd Koninkrijk overtreden. Het is niet toegestaan om mensen te laten geloven dat deelname aan kansspelen de oplossing is voor geldproblemen. De ASA heeft aangegeven dat de loterij de advertentie niet meer in deze vorm mag tonen.

De bewuste advertentie verscheen op 1 juli 2023 in de Daily Mail. Bovenaan stond de tekst: “We moesten de bruiloft uitstellen toen Craig zijn baan verloor.” Daaronder stond: “Het stel kon hun bruiloft toch laten doorgaan nadat ze £62.500 hadden gewonnen met de Nationale Postcode Loterij.”

Op de foto bij de advertentie was een gelukkig stel te zien, met een cheque waarop het gewonnen bedrag stond vermeld. In de tekst werd verder verteld dat een verpleegster van de NHS en haar verloofde hun bruiloft moesten uitstellen nadat een van hen zijn baan verloor. Ze hadden net een aanbetaling gedaan voor hun bruiloft.

Naar aanleiding van deze advertentie ontving de ASA een klacht waarin werd gesteld dat de advertentie suggereerde dat deelname aan een loterij de oplossing zou kunnen zijn voor financiële problemen. De People’s Postcode Lottery beweerde echter dat dit geen overtreding was van de reclamecode, omdat het niet impliceerde dat de winnaars financiële problemen hadden voordat ze de prijs wonnen.

De ASA kon zich echter niet vinden in de argumentatie van de loterij en de Daily Mail, die zich ook achter de advertentie schaarde. Volgens de ASA was er sprake van een overtreding van de reclameregels.

Dit besluit van de ASA benadrukt het belang van eerlijke en transparante reclamepraktijken, met name op het gebied van kansspelen. Het is essentieel dat reclames geen misleidende informatie bevatten en geen valse hoop creëren bij mensen die mogelijk financiële problemen hebben.

De People’s Postcode Lottery zal haar reclamebeleid moeten aanpassen om te voldoen aan de regels van de ASA. Het is belangrijk dat adverteerders zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid om eerlijke en ethische reclames te maken, zodat consumenten niet worden misleid of benadeeld.