Conceptrichtlijnen NICE: Britse doktoren moeten patiënten vragen stellen over hun gokgedrag

Conceptrichtlijnen NICE: Britse doktoren moeten patiënten vragen stellen over hun gokgedrag

Het National Institute for Health and Care Excellence (NICE) in het Verenigd Koninkrijk heeft nieuwe conceptrichtlijnen gepubliceerd waarin staat dat doktoren patiënten die met mentale problemen kampen moeten ondervragen over hun gokgedrag. Deze richtlijnen zijn bedoeld om mensen met mentale klachten te helpen die mogelijk ook kampen met een gokverslaving.

Voorheen vroegen doktoren bij mentale problemen alleen naar rookgedrag en het gebruik van alcohol en drugs. Maar nu wordt ook het gokgedrag van patiënten onder de loep genomen. Het conceptplan van NICE stelt verschillende manieren voor waarop zorgverleners mensen met een gokverslaving kunnen helpen.

Een van de aanbevelingen is het wijzen op blokkeringsoftware zoals GamBan en Betblocker. Deze software kan mensen helpen om hun gokgedrag onder controle te krijgen door de toegang tot goksites te blokkeren. Daarnaast kan cognitieve gedragstherapie ook een effectieve behandeling zijn voor mensen met een gokverslaving. Deze therapie helpt mensen om de triggers van hun gedrag te herkennen en te beheersen.

Professor Jonathan Benger, interim directeur van NICE, benadrukt dat gokgerelateerde schade veel ellende veroorzaakt en dat het belangrijk is dat mensen die hulp nodig hebben of risico lopen eerder worden geïdentificeerd en de juiste hulp krijgen.

De nieuwe richtlijnen zijn niet alleen gericht op de gokverslaafden zelf, maar ook op hun familieleden. Gokgerelateerde schade kan namelijk ook ernstige gevolgen hebben voor de naasten van de gokverslaafden.

Probleemgokken is een groot maatschappelijk probleem in het Verenigd Koninkrijk. Ongeveer 300.000 volwassenen hebben te kampen met een vorm van probleemgokken, en naar schatting zijn er in totaal 3.8 miljoen Britten die gokgerelateerde schade ondervinden door iemand anders.

Om het probleem aan te pakken heeft de NHS in 2019 al 12 speciale behandelklinieken geopend, en binnenkort komen er nog drie bij. Deze klinieken zullen naar verwachting 3.000 mensen per jaar kunnen helpen.

NHS directeur geestelijke gezondheid Claire Murdoch benadrukt dat gokverslaving een wrede ziekte is die levens verwoest, en dat de NHS al een rol speelt in de behandeling ervan. Ze roept mensen op om hulp te zoeken als ze worstelen met een gokverslaving.

De consultatie van de conceptrichtlijnen van NICE is nog open tot woensdag 15 november 2023. Als je het gokken niet meer onder controle hebt, kun je jezelf inschrijven in Cruks (Centraal Register Uitsluiting Kansspelen) via CruksRegister.nl. Dit register zorgt ervoor dat je niet meer kunt spelen bij landgebonden en online casino’s. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat Cruks slechts een middel is en dat het zoeken van hulp essentieel is als je er niet alleen uitkomt.