Consultatie gokwet gestart door Britse overheid

Consultatie gokwet gestart door Britse overheid

De Britse overheid is begonnen met een publieke consultatie om inzichten te krijgen van alle marktpartijen over de voorgestelde veranderingen aan de gokwet, zoals beschreven in de White Paper. De consultatie vraagt om input op verschillende gebieden, waaronder spelerslimieten voor slots, financiële achtergrondchecks en regels voor het landgebonden aanbod van kansspelen.

De Britse overheid wil graag de mening horen van consumenten, gokbedrijven, clinici, academici en mensen die zelf kampen met een gokverslaving. Het doel is om de nodige financiële risicocontroles te identificeren die kunnen helpen bij het voorkomen van gokverslaving. Daarnaast wil de overheid ook input ontvangen over de hoogte van de speellimieten voor online slots en meningen over de nieuwe regels voor het landgebonden aanbod.

Deze consultatie is de volgende stap na de publicatie van de White Paper, waarin de visie van de regering op de toekomst van de gokwet werd uiteengezet. De regering heeft al eerder consultatierondes gehouden voor het opstellen van de White Paper. Nu gaat het om de details van de voorgenomen aanpassingen die de gokwet in het Verenigd Koninkrijk moeten moderniseren.

Een van de belangrijkste onderwerpen waarover meningen worden gevraagd, zijn de speellimieten voor online gokkasten. Online gokkasten worden beschouwd als een risicovoller gokproduct, omdat ze geassocieerd worden met grote verliezen, lange speelsessies en binge-play. In het Verenigd Koninkrijk zijn er al inzetlimieten voor landgebonden kansspelen, maar online zijn die er nog niet. De regering zoekt naar een maximum inzet van tussen de £2 en £15 per spin.

Uit onderzoek van Public Health England is gebleken dat jongvolwassenen bijzonder kwetsbaar zijn voor gokschade. Daarom wil de regering meer bescherming bieden aan 18- tot 24-jarigen die op gokkasten spelen. Dit kan worden gedaan door een lagere inzetlimiet van £2 tot £4 in te stellen of door specifieke eisen te stellen aan exploitanten om leeftijd mee te nemen in hun algoritmes die problematisch gokgedrag moeten detecteren.

De White Paper heeft positieve reacties ontvangen vanuit de landgebonden sector, omdat deze veranderingen hen in staat zouden stellen om duurzaam te floreren en te reageren op de vraag van klanten. De regering benadrukt echter dat klanten nog steeds beschermd moeten worden.

Naast de speellimieten zoekt de Gambling Commission ook naar manieren om consumenten meer controle te geven over direct-marketing. Gokkers moeten de mogelijkheid krijgen om te kiezen welke producten ze reclame te zien krijgen en via welke kanalen.

Later deze zomer zal de regering ook een consultatie starten over de details van nieuwe heffingen voor online en landgebonden gokbedrijven. Daarnaast wordt er gekeken naar de financiering van gokonderzoek, gokvoorlichting en de behandeling van kansspelverslaving.

De consultatie over de speellimieten duurt 8 weken, terwijl de consultatie over het landgebonden aanbod 10 weken duurt. Mensen en bedrijven die hun inzichten willen delen, worden gevraagd dit te doen via de relevante gov.uk-pagina.

De Britse overheid zet zich in om mensen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van gokken. Ze werken aan het verbeteren van de behandelingsopties met gespecialiseerde gokverslavingsbehandelingsdiensten en openen deze zomer zeven nieuwe gokklinieken in het hele land.

De consultatie is een belangrijk moment om de toezeggingen in de White Paper te realiseren en consumenten mondiger te maken en te beschermen. De regering en de Gambling Commission zijn benieuwd naar de inzichten en meningen van alle betrokken partijen om de gokwet te moderniseren