Djokovic pleit voor inkomsten voor tennisspelers uit goksponsoren

Djokovic pleit voor inkomsten voor tennisspelers uit goksponsoren

Novak Djokovic, de Servische toptennisspeler, heeft enkele voorstellen gedaan om de inkomsten in het tennis eerlijker te verdelen. Hij is van mening dat minimaal 50% van de inkomsten die voortkomen uit goksponsoren naar de spelers moeten gaan. Djokovic vindt het oneerlijk dat tennisspelers zelf geen contracten mogen afsluiten met gokbedrijven, terwijl de sport wel veel geld ontvangt van deze sponsoren.

Djokovic benadrukt dat het belangrijk is om de integriteit van de sport te waarborgen en daarom mogen spelers geen patches van gokbedrijven op hun kleding dragen tijdens wedstrijden. Hij vindt het echter niet eerlijk dat spelers geen deel krijgen van de inkomsten die via goksponsoren binnenkomen. Hij stelt voor dat spelers minimaal 50% van het aandeel krijgen dat toernooien ontvangen uit sponsordeals met gokkantoren.

De Servische tennisser vindt dat dit idee bespreekbaar moet worden gemaakt, omdat iedereen behalve de spelers zelf profiteert van het geld dat via gokbedrijven naar de sport vloeit. Hij roept de tennisautoriteiten ook op om meer grip te krijgen op de corruptie die in het tennis plaatsvindt.

Djokovic werd in 2016 in verband gebracht met matchfixing, maar hij ontkent dat hij ooit opzettelijk een wedstrijd heeft verloren. Hij zegt wel dat hij in het verleden een groot geldbedrag heeft afgeslagen om een tenniswedstrijd te fixen.

Matchfixing is de laatste jaren een groot probleem in het tennis. In Belgiƫ loopt momenteel een proces tegen een goksyndicaat dat veel geld heeft verdiend aan tennisspelers die opzettelijk punten of wedstrijden verloren. Ook zijn recentelijk twee tennissers geschorst vanwege vermoedens van matchfixing.

Om matchfixing actief tegen te gaan, zijn de International Tennis Integrity Agency (ITIA) en de International Tennis Federation (ITF) begonnen met verplichte integriteitstraining voor jeugdige tennissers. Via deze training hopen de organisaties matchfixing in het tennis terug te dringen.

Het voorstel van Djokovic om spelers een eerlijk deel van de inkomsten uit goksponsoren te geven, kan bijdragen aan het verminderen van matchfixing in het tennis. Het is belangrijk dat de tenniswereld dit idee serieus overweegt en bespreekt, zodat er een eerlijke verdeling van de inkomsten kan plaatsvinden en de integriteit van de sport gewaarborgd blijft.