Gokkers starten rechtszaak tegen TOTO wegens onvolledige uitbetaling weddenschap

Gokkers starten rechtszaak tegen TOTO wegens onvolledige uitbetaling weddenschap

Vier gokkers zijn een rechtszaak gestart tegen gokbedrijf TOTO omdat zij vinden dat het bedrijf hen niet het volledige bedrag heeft uitbetaald voor een gewonnen weddenschap. De weddenschap werd afgesloten bij een TOTO Winkel en volgens het bedrijf bevatte deze een overduidelijke foute quotering. De rechtszaak vindt vandaag plaats.

De groep gokkers beweert recht te hebben op een bedrag van bijna €26.000. Ze plaatsten begin augustus een aantal weddenschappen bij een TOTO Winkel, met inzetten variërend van €200 tot €250. Deze gokkers waren uitgesloten van online gokken en moesten daarom naar de winkel uitwijken. In een TOTO Winkel hoeft een speler zich namelijk niet te identificeren.

De weddenschappen werden voornamelijk geplaatst op de Deense bekerwedstrijd tussen HB Køge en Skovshoved IF, waarbij HB Køge als grote favoriet werd gezien. TOTO bood echter een veel te hoge quotering aan voor een overwinning van HB Køge, wat volgens het bedrijf een bedrijfsfout was. HB Køge won de wedstrijd met 4-0, maar TOTO weigerde het volledige bedrag uit te betalen.

Volgens TOTO wilden de gokkers profiteren van de technische fout bij de bookmaker. Het bedrijf stelt dat de spelers hadden moeten weten dat de quotering te hoog was en dat TOTO de weddenschap direct na ontdekking van de fout heeft aangepast naar een juiste lagere quotering. TOTO bood zelfs aan om de weddenschappen tegen de aangepaste lagere quotering uit te betalen, maar de spelers gingen hier niet mee akkoord.

Een van de gokkers, Cupido van den Berg, is van mening dat er te veel willekeur bij de bookmakers bestaat en dat het niet de bedoeling is dat spelers winnen. Hij verwijst naar een opname waarin een sigarenboer in gesprek is met twee werknemers van TOTO, waaruit zou blijken dat TOTO te veel geld verliest aan winnende spelers in de winkel.

TOTO reageert hierop door te zeggen dat het gesprek heeft plaatsgevonden naar aanleiding van waarschuwingen aan de desbetreffende ondernemers en dat de opnames zonder instemming van de TOTO medewerkers zijn gemaakt. Het bedrijf benadrukt dat hun verkooppunten moeten voldoen aan strenge eisen voor verantwoorde verkoop en verantwoord spelen.

De NOS meldt dat verschillende bookmakers accounts limiteren of zelfs sluiten wanneer spelers te veel winst maken. TOTO geeft aan dat zij dit doen in het kader van consumentenbescherming, het voorkomen van kansspelverslaving en het tegengaan van fraude en witwassen.

In een vergelijkbare rechtszaak over een foute quotering bij de wedstrijd Sparta – Ajax werd TOTO ook in het gelijk gesteld. De weddenschappen werden ongeldig verklaard vanwege een fout in het systeem. Hoewel de spelers hun winst misliepen, bood TOTO wel aan om hun inleg terug te storten.

De rechtszaak tussen de gokkers en TOTO zal vandaag plaatsvinden.