Kansspelautoriteit verstrekt meer informatie over rapportages inzake besluit Orka

Kansspelautoriteit verstrekt meer informatie over rapportages inzake besluit Orka

Nederlandse vergunninghouders hebben onlangs een e-mail ontvangen van de Kansspelautoriteit met betrekking tot enkele nieuwe eisen voor rapportages. Deze eisen zijn opgesteld naar aanleiding van het besluit Orka en hebben betrekking op het delen van het bereik per affiliate en de herhaling van bepaalde afbeeldingen en beschrijvingen.

Het besluit Orka, oftewel het besluit Ongerichte reclame kansspelen op afstand, vereist dat online kansspelaanbieders rapporteren waar zij reclame hebben gemaakt, zowel online als offline. Daarnaast moeten zij informatie delen over de personen die zijn bereikt met deze reclame-uitingen.

De Kansspelautoriteit heeft de vergunninghouders benaderd met deze nieuwe eisen, nadat de eerste rapportages over de maand juli 2023 waren ingeleverd. De rapportages voor de maand augustus moeten uiterlijk vrijdag 15 september worden aangeleverd. Een week voor deze deadline hebben de aanbieders feedback ontvangen over de inhoud van de rapportages.

In de e-mail van de Kansspelautoriteit wordt vermeld dat enkele eerdere eisen zijn gewijzigd. Zo is het niet langer nodig om afbeeldingen van reclame-uitingen en de datum van iedere dag waarop de reclame-uiting zichtbaar was te delen. Wel wordt er nog steeds gevraagd om een korte beschrijving van de reclame-uiting.

Daarnaast hoeft er niet meer per online medium gerapporteerd te worden over maatregelen om kwetsbare groepen te beschermen. Dit hoeft slechts eenmalig per medium te worden aangeleverd. Als een aanbieder ervoor kiest om een nieuw online medium te gebruiken, moet deze opnieuw rapporteren over de genomen maatregelen. Hetzelfde geldt voor het beschrijven van de mogelijkheden voor personen om zich uit te schrijven van de getoonde reclame.

Voor reclame via direct mail heeft de Kansspelautoriteit ook meer duidelijkheid gegeven. Aanbieders hoeven alleen bereikrapportages te overhandigen als direct mailing is gebruikt om personen buiten het eigen klantenbestand te bereiken.

Een ander onderwerp dat in de e-mail wordt besproken, is affiliatie. Online casino’s maken vaak gebruik van affiliates die reclame maken voor de gokbedrijven. Deze affiliates moeten ook rapportages indienen bij de aanbieders. De Kansspelautoriteit heeft duidelijk gemaakt dat het niet is toegestaan om alle gebruikte affiliates samen te voegen in een rapportage en daarover een percentage te berekenen. In plaats daarvan moet elke affiliate afzonderlijk het bereik onder jongvolwassenen rapporteren.

Tot slot vermeldt de Kansspelautoriteit dat het bereik ook per leeftijdscategorie gerapporteerd moet worden, uitgedrukt in percentages. Daarnaast moet het percentage worden gedeeld van de groep bezoekers waarvan de leeftijd onbekend is.

Het is belangrijk voor vergunninghouders om op de hoogte te zijn van deze nieuwe eisen en deze correct toe te passen in hun rapportages. Door aan deze eisen te voldoen, kunnen zij voldoen aan de regelgeving van de Kansspelautoriteit en mogelijke sancties voorkomen.