De Advertising Standards Authority (ASA) heeft opnieuw een klacht tegen Ladbrokes toegewezen vanwege een overtreding van de reclameregels. Dit keer ging het om een reclame op Twitter waarin Premier League-managers werden uitgebeeld. Deze managers hebben een grote aantrekkingskracht op kwetsbare doelgroepen en vallen daarom onder het verbod op rolmodellen.
Dit is al de tweede keer in korte tijd dat Ladbrokes wordt berispt door de ASA. De bookmaker plaatste tweets waarin verschillende Premier League-coaches werden afgebeeld. De klager was van mening dat deze coaches als rolmodellen worden gezien en dat de reclame daarom in strijd is met de geldende regels voor gokbedrijven.
De afgebeelde personen in de tweet waren Eddie Howe, David Moyes, Frank Lampard, Brendan Rodgers en Gary O’Neil. Op het moment van verschijnen waren zij allemaal actief als trainer in de Premier League, de best bekeken buitenlandse voetbalcompetitie ter wereld. Door de mondiale uitstraling van deze competitie zijn deze coaches bekend bij jongeren.
Sinds 1 oktober 2022 mogen gokreclames geen aantrekkingskracht hebben op minderjarigen en jongvolwassenen. Volgens de Britse reclamecode, de CAP-code, behoren managers van Premier League-clubs tot een hoge risicogroep. Als de advertentie alleen zichtbaar was geweest voor personen van 25 jaar of ouder, zou dit binnen de regelgeving vallen. Echter, omdat de leeftijdsverificatie van Twitter niet waterdicht is, kan niet worden gegarandeerd dat minderjarigen de advertentie niet hebben gezien.
Daarom heeft de ASA de klacht gegrond verklaard en mag Ladbrokes deze advertentie niet meer tonen. Daarnaast mag het bedrijf in het vervolg ook geen personen in andere reclame-uitingen gebruiken die een grote aantrekkingskracht hebben op minderjarigen.
Dit is niet de eerste keer dat Ladbrokes in de fout gaat met gokreclames. Eerder deze maand kreeg het bedrijf al een berisping vanwege het gebruik van een afbeelding van Jake Paul in een social media post. Jake Paul is zeer bekend onder jongeren en heeft een groot bereik via zijn YouTube-kanaal en zijn optredens in een kinderserie op televisie. Ook in deze situatie had Ladbrokes zich niet gehouden aan de regels omtrent het gebruik van rolmodellen die aantrekkelijk zijn voor jongeren.
Het is belangrijk dat gokbedrijven zich bewust zijn van de impact van hun reclames op kwetsbare doelgroepen, met name minderjarigen. De ASA speelt een cruciale rol in het handhaven van de reclameregels en het beschermen van consumenten. Het is aan gokbedrijven zoals Ladbrokes om verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen dat hun reclames voldoen aan de geldende regels en richtlijnen.