Matchfixing-syndicaat in Spanje ontmanteld

Matchfixing-syndicaat in Spanje ontmanteld

In samenwerking met de Spaanse belastingdienst, Interpol en Europol heeft de politie in Spanje een matchfixing-syndicaat ontmanteld. Dit syndicaat was betrokken bij het manipuleren van sportevenementen en de winstkansen van bookmakers. Tijdens het onderzoek zijn in totaal 23 arrestaties verricht.

Het onderzoek naar het matchfixing-syndicaat begon in 2022 toen verdachte weddenschappen werden opgemerkt tijdens internationale tafeltenniswedstrijden in Spanje. Tijdens het onderzoek ontdekten de opsporingsautoriteiten dat er sprake was van een crimineel netwerk. Interpol meldt dat dit syndicaat zijn oorsprong vond in Roemenië en Bulgarije.

Het matchfixing-syndicaat wist verschillende atleten om te kopen om zo de uitslagen van sportwedstrijden buiten Spanje te manipuleren. Nadat een matchfixing-deal met een sporter was gesloten, plaatsten leden van de groep talloze weddenschappen bij Spaanse online bookmakers.

Opvallend was dat het syndicaat de bookmakers steeds te snel af was bij het verkrijgen van wedstrijdgegevens. Dit kwam doordat de groep geavanceerde technologie gebruikte tijdens het wedden. Volgens Interpol had de groep toegang tot live videobeelden van stadions en andere sportvelden wereldwijd, waar de bookmakers geen toegang toe hadden. Hierdoor had het syndicaat een oneerlijk voordeel ten opzichte van de goksites.

De weddenschappen werden geplaatst tijdens het WK 2022 in Qatar, de UEFA Nations League en de Bundesliga. Ook werden er veel weddenschappen geplaatst op tennistoernooien van de ATP en ITF, waarbij het syndicaat een voorsprong had op de bookmakers.

Het matchfixing-syndicaat slaagde er meerdere keren in om grote winsten te behalen. De groep bleef lange tijd onder de radar in Spanje door het gebruik van meerdere accounts en identiteiten.

De politie heeft in totaal 23 verdachte personen gearresteerd. Een van hen zou werkzaam zijn als trader bij een bekende bookmaker en keurde steeds de weddenschappen van het syndicaat goed. Bij welke bookmaker deze persoon actief was, is niet bekendgemaakt. Ook een van de leiders van de criminele organisatie is opgepakt.

Tijdens de operatie zijn in totaal 47 bankrekeningen en 28 betalingsportalen in verschillende landen geblokkeerd. Daarnaast zijn er verschillende spullen in beslag genomen, waaronder mobiele telefoons, identificatiedocumenten, satellietschotels, contant geld, creditcards en vals geld.

Interpol heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontmanteling van het goksyndicaat. De organisatie heeft onder andere de Interpol Match-Fixing Task Force (IMFTF) ingezet om de Spaanse politie te ondersteunen bij huiszoekingen en het analyseren van inbeslaggenomen goederen.

Jürgen Stock, secretaris-generaal van Interpol, prijst de succesvolle operatie en benadrukt het belang van het dichten van de gaten waar georganiseerde misdaadgroepen gebruik van maken.

Interpol sluit niet uit dat er tijdens het onderzoek naar matchfixing nog meer arrestaties zullen volgen. De organisatie is nog op zoek naar andere leden van de groep, maar ook naar atleten die hebben meegewerkt aan het manipuleren van wedstrijden in ruil voor steekpenningen.