Training over matchfixing voor jonge darttalenten

Training over matchfixing voor jonge darttalenten

Jonge darttalenten in Nederland hebben afgelopen weekend een speciale training gekregen over matchfixing. De Nederlandse Darts Bond (NDB) vindt het belangrijk om de darters al op jonge leeftijd voor te lichten over dit onderwerp, zodat zij weten wat zij moeten doen als zij benaderd worden voor matchfixing.

Op zondag 15 oktober vond de aftrap plaats van het seizoen van de nationale jeugdselectie van de NDB. De selectiespelers werden uitgenodigd op het hoofdkantoor in Nieuwegein voor een speciale themabijeenkomst over integriteit in de sport. Tijdens deze bijeenkomst werden de jeugdige darters, tussen de 14 en 18 jaar oud, voorbereid op zaken zoals grensoverschrijdend gedrag, matchfixing en doping.

De training werd gegeven door Erik Bijl, integriteitsmanager van de NDB, in samenwerking met NOC*NSF en Centrum Veilige Sport Nederland. Bijl benadrukt het belang van deze training: “Binnen de dartssport is er een risico op matchfixing vanwege het kansspelaanbod. We vinden het belangrijk dat onze spelers op de hoogte zijn van de risico’s en regelgeving omtrent matchfixing.”

Tijdens de training heeft Bijl de darters uitgelegd dat zij te maken hebben met het reglement matchfixing van het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Dit reglement schrijft onder andere voor dat spelers een meldplicht hebben: zodra zij benaderd worden of weten dat iemand anders benaderd is door matchfixers, moeten zij dit melden. Dit kan bij Bijl als integriteitsmanager, maar ook bij het Centrum Veilige Sport Nederland en het vertrouwenscontactpersoon van de dartbond.

Als er een melding wordt gedaan van matchfixing door een van de darters, komt deze melding bij het ISR terecht. Daarnaast wordt er contact opgenomen met organisaties zoals de FIOD, het openbaar ministerie en de politie.

In de dartwereld is matchfixing helaas geen nieuw fenomeen. Ook afgelopen kwartaal waren er weer dartwedstrijden die onderzocht werden. De International Betting Integrity Association (IBIA) meldde dat er zeven meldingen waren binnengekomen over dartwedstrijden in het Verenigd Koninkrijk. Het is nog niet bekend om welke wedstrijden het gaat.

Het is goed om te zien dat de Nederlandse Darts Bond zich actief inzet voor de integriteit van de sport en de bescherming van jonge talenten tegen matchfixing. Door vroegtijdige voorlichting en training kunnen de darters beter voorbereid zijn en weten zij hoe zij moeten handelen als zij met matchfixing geconfronteerd worden.