Noorwegen keurt wetsvoorstel goed: toezichthouder krijgt bevoegdheid om illegale goksites te blokkeren

Noorwegen keurt wetsvoorstel goed: toezichthouder krijgt bevoegdheid om illegale goksites te blokkeren

Noorwegen versterkt de strijd tegen illegale goksites met een nieuw wetsvoorstel dat onlangs is goedgekeurd. Het voorstel stelt de toezichthouder in staat om vanaf 1 januari 2024 illegale goksites te blokkeren. De Noorse overheid heeft besloten om maatregelen te nemen om het monopolie van Norsk Tipping en Risktoto te versterken.

Het wetsvoorstel werd eerder dit jaar aangekondigd door de Noorse minister van Cultuur en is medio oktober ingediend. Het voorstel kreeg dezelfde dag nog goedkeuring van het Noorse kabinet. De kansspeltoezichthouder, Lotteri- og stiftelsestilsynet, zal internetproviders kunnen verplichten bepaalde websites te blokkeren voor inwoners van Noorwegen.

De wijziging van de gokwet werd voorgesteld door het Ministerie van Cultuur en Gelijkheid en kreeg direct goedkeuring van het kabinet. Minister Lubna Jaffery verklaarde dat de maatregel bedoeld is om gokproblemen te voorkomen en kwetsbare spelers en hun familieleden te beschermen. Ze benadrukte dat als buitenlandse gokbedrijven zich aan de Noorse wet hadden gehouden, deze maatregel niet nodig zou zijn geweest.

Tijdens de consultatieronde werd gewaarschuwd voor mogelijke privacyproblemen. In het oorspronkelijke voorstel zouden mensen die een illegale goksite wilden bezoeken automatisch worden doorgestuurd naar een landingspagina van de enige legale aanbieder in Noorwegen. Dit zou echter een schending van de privacywet betekenen. Het advies was om de landingspagina eigendom te maken van de internetprovider, zodat de gegevens van gebruikers gewist kunnen worden.

Volgens voormalig minister Anette Trettebergstuen voldoet het aangepaste voorstel nu aan de eisen en is er geen sprake meer van schending van de privacy van gebruikers. De Noorse toezichthouder zal zich in eerste instantie richten op illegale aanbieders die de Noorse taal op hun website voeren. Enkele gokbedrijven, waaronder Unibet, Betsson en Come On, bevinden zich volgens bronnen in de gevarenzone.

Sommige aanbieders hebben al besloten om hun Noorstalige pagina’s offline te halen. Unibet heeft zelfs besloten om zich niet langer actief te richten op de Noorse gokmarkt. Eerder had het bedrijf aangekondigd niet te willen stoppen in Noorwegen, ondanks dreiging met een boete. Ook online pokersite PokerStars heeft aangegeven Noorwegen te verlaten.

Dit artikel is ge├╝pdatet op maandag 23 oktober 2023, nadat het wetsvoorstel is goedgekeurd.