Onderzoek MGA naar implicaties van ondertekening Macolin-verdrag in tegenstelling tot Bill 55

Onderzoek MGA naar implicaties van ondertekening Macolin-verdrag in tegenstelling tot Bill 55

De Malta Gaming Authority (MGA) heeft recentelijk onderzoek laten doen naar de mogelijke implicaties van het ondertekenen van het Macolin-verdrag. Dit verdrag classificeert bookmakers die opereren in landen waar ze geen vergunning hebben, maar wel een vergunning hebben op Malta, als illegaal. Dit staat haaks op Bill 55, een wet op Malta die gokbedrijven beschermt tegen vonnissen uit andere landen.

Op 21 juli 2023 heeft rechter Toni Abela in de zaak ‘Michael Christian Felsberger tegen TSG Interactive Gaming Europe Ltd’ voor het eerst een beroep gedaan op Bill 55. De aanklagers hadden een gunstig vonnis verkregen tegen de online pokerroom bij Oostenrijkse rechtbanken en probeerden dit in Malta ten uitvoer te brengen. Dit werd echter geblokkeerd door de Maltese rechtbank, die de grondwet van Malta boven de EU-wetgeving plaatste.

In een andere zaak, ‘Jasmin Buchegger tegen Rabbit Entertainment Limited’, beriep ook de Maltese rechter Francesco Depasquale zich op Bill 55 toen hij een vonnis uit een ander EU-land als niet uitvoerbaar op Malta beoordeelde.

Bill 55 is eerder dit jaar goedgekeurd door het Maltese parlement en biedt een vorm van “immuniteit” voor juridische stappen die genomen zijn in andere jurisdicties tegen gokbedrijven op Malta. Het beschermt deze bedrijven effectief tegen het terugbetalen van verloren geld aan gokkers in landen waar ze zonder vergunning opereren. Rechters in Duitsland, Oostenrijk en Nederland hebben echter geoordeeld dat de gokbedrijven dit geld wel moeten terugbetalen.

De uitspraken van de Maltese rechters hebben niet alleen invloed op de specifieke zaken waarin ze zijn gedaan, maar ook op EU-niveau. Malta neemt namelijk de stelling in dat de lokale grondwet boven het EU-recht staat, wat ingaat tegen de grondbeginselen van de Europese Unie.

Volgens Kevin Aquilina, hoogleraar Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Malta, zou dit een zorgwekkende situatie moeten zijn binnen de EU. Jenny Orlando-Salling, promovendus aan de Universiteit van Kopenhagen, merkt echter op dat er tot nu toe weinig ophef is ontstaan over deze situatie.

De Duitse toezichthouder op online kansspelen, GGL, heeft ook gereageerd op Bill 55. Ze stellen dat deze wet niet verenigbaar is met het EU-recht, maar benadrukken dat zij zelf geen partij zijn in deze kwestie. Civiele rechtszaken worden bij Duitse rechtbanken gevoerd en de handhaving en uitvoering van gerechtelijke uitspraken valt niet onder hun verantwoordelijkheid. Ze wijzen erop dat de Europese Commissie momenteel onderzoek doet naar Bill 55.

In Nederland heeft advocaat Benzi Loonstein opgeroepen tot actie tegen Bill 55, maar tot nu toe is er nog geen actie ondernomen. Bijzonder hoogleraar Krzeminski heeft in het programma Nieuwsuur verklaard dat hij van mening is dat Bill 55 geen stand zal houden.

De Malta Gaming Authority (MGA) heeft ook juridisch advies ingewonnen over de mogelijke implicaties van het ondertekenen van het Macolin-verdrag. Dit verdrag zou bookmakers die hun diensten aanbieden vanuit Malta in verboden jurisdicties als illegaal bestempelen. Het ondertekenen van dit verdrag zou ingaan tegen het standpunt dat Malta heeft ingenomen met Bill 55.

Eerder werd Malta geadviseerd om het Macolin-verdrag te ondertekenen als teken van goede wil naar de internationale gemeenschap. Malta stond destijds onder druk van de Financial Action Task Force (FATF), die dreigde Malta op de grijze lijst te zetten. Uiteindelijk heeft Malta het verdrag niet ondertekend. In oktober 2021 werd Malta wel op de grijze lijst geplaatst, maar vorig jaar werd