Onderzoek naar goksponsoring in Britse sportwereld ontvangt £ 1,6 miljoen budget

Onderzoek naar goksponsoring in Britse sportwereld ontvangt £ 1,6 miljoen budget

Drie vooraanstaande experts op het gebied van geschiedenis en sociale wetenschappen zullen een onderzoek uitvoeren naar de invloed van tabak-, alcohol- en goksponsoring in de Britse sportwereld. Het onderzoek, genaamd ‘Kicking the Habit; Historicising ‘Addictive’ Sport Sponsorship in Britain, 1965-2025’, zal gefinancierd worden door Wellcome met een bedrag van £ 1,6 miljoen.

De deskundigen zullen de vijf grootste sporten in het Verenigd Koninkrijk analyseren, namelijk voetbal, rugby, cricket, formule 1 en tennis. Ze zullen historische gegevens van sponsordeals bestuderen vanaf de jaren 60 tot nu. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door deskundigen van de Universiteit van Nottingham, de Universiteit van Glasgow en de London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Het onderzoek richt zich met name op de verwevenheid en invloed van de gokindustrie in de Britse sportwereld. Het analyseren van gegevens over goksponsoring van 1965 tot 2025 zal laten zien hoe precedenten werden geschapen en hoe wettelijke beperkingen werden onderhandeld of omzeild in een periode waarin ongezonde sportsponsoring sterk toenam in het Verenigd Koninkrijk. Het onderzoek zal ook belangrijke historische gegevens opleveren over commerciële invloeden op de volksgezondheid.

Het onderzoek is een reactie op het White Paper dat onlangs is uitgebracht. Hoewel het White Paper hervormingen voorstelde voor online casinospelen, werden er geen definitieve beperkingen opgelegd aan goksponsoring in de professionele sport. De Engelse Premier League heeft echter wel een verbod op goksponsors op de voorzijde van de shirts aangekondigd, dat vanaf het seizoen 2026-2027 zal ingaan.

Probleemgokken is een groot maatschappelijk probleem in het Verenigd Koninkrijk. De NHS schat dat de jaarlijkse economische last van gokgerelateerde schade ongeveer £ 1,27 miljard bedraagt. Sportsponsoring door gokbedrijven draagt bij aan het normaliseren van online gokken.

Hoogleraar gezondheidsgeschiedenis Anna Greenwood van de Universiteit van Nottingham zal het onderzoek leiden. Ze benadrukt het belang van historische precedenten bij het vormgeven van hedendaagse reacties op sportsponsoring door ongezonde industrieën. Hoogleraar Gambling Research and Policy Heather Wardle van de Universiteit van Glasgow voegt toe dat het onderzoek zal onderzoeken hoe commerciële macht en besluitvorming de sportomgeving hebben beïnvloed en wat eraan gedaan moet worden. Universitair hoofddocent geschiedenis Alex Mold van de London School of Hygiene & Tropical Medicine benadrukt dat het onderzoek zal laten zien waarom de geschiedenis van alcohol, tabak en gokken nog steeds relevant is.

Het onderzoek zal naar verwachting waardevolle inzichten opleveren over de invloed van tabak-, alcohol- en goksponsoring in de Britse sportwereld en kan mogelijk bijdragen aan beleidsveranderingen om problematisch gokken tegen te gaan.