Spelers van Spaanse voetbalclub gearresteerd wegens matchfixing

Spelers van Spaanse voetbalclub gearresteerd wegens matchfixing

In Spanje zijn 17 mensen gearresteerd vanwege matchfixing in wedstrijden van de voetbalclub Huracan Melilla. Het onderzoek begon nadat er signalen waren binnengekomen over matchfixing bij een bekerwedstrijd van de club in december 2021. Een oud-speler werd toen gearresteerd, maar uit verder onderzoek bleek dat de club betrokken was bij meerdere gemanipuleerde wedstrijden.

De Spaanse politie maakte vorige week bekend dat er in totaal 17 personen waren gearresteerd, waarvan 11 uit Melilla en 6 uit Granada. Deze personen worden verdacht van betrokkenheid bij een criminele organisatie die zich bezighoudt met matchfixing. Ze worden onder andere beschuldigd van corruptie in de sport, fraude, witwassen van geld en valsheid in geschrifte.

Het is nog niet bekend welke spelers van Huracan Melilla betrokken waren bij de wedstrijdmanipulatie. De club speelde op het hoogste amateurniveau van Spanje, maar degradeerde afgelopen seizoen. Ze wonnen slechts één van de 31 wedstrijden en eindigden het seizoen met een doelsaldo van 8 doelpunten voor en 127 tegen.

Het onderzoek naar de matchfixing begon nadat bookmakers verdachte weddenschappen hadden gemeld op specifieke uitslagen van Huracan Melilla. Deze weddenschappen werden voornamelijk geplaatst vanuit Melilla zelf. Ook kreeg de Spaanse competitie een waarschuwing over verdachte praktijken bij de club.

Uit het onderzoek bleek dat de voorzitter van Huracan Melilla een belangrijke rol speelde in de matchfixing. Hij beheerde de fraude en maakte gebruik van spelers die hij vertrouwde. Deze spelers vroegen derden om namens hen weddenschappen te plaatsen, in de hoop dat zij niet in verband gebracht konden worden met de matchfixing.

Het onderzoek richtte zich met name op de wedstrijden in het laatste deel van de competitie, toen de club al wist dat ze zouden degraderen. In die periode waren er veel signalen van verdachte weddenschappen bij bookmakers. De laatste vijf wedstrijden van Huracan gingen allemaal met grote cijfers verloren.

Het onderzoek is nog niet volledig afgerond en er worden nog zeven andere wedstrijden onderzocht. Verdere arrestaties worden niet uitgesloten en de autoriteiten hopen ook te achterhalen voor welk bedrag de bookmakers zijn opgelicht met de fraude.