Spillemyndigheden werkt samen in de strijd tegen match-fixing

Spillemyndigheden werkt samen in de strijd tegen match-fixing

Spillemyndigheden, de Deense gokwaakhond, heeft een belangrijke stap gezet in de strijd tegen match-fixing. De toezichthouder heeft namelijk een samenwerking afgesloten met drie bedrijven die gespecialiseerd zijn in het monitoren van sportevenementen en het rapporteren van onregelmatigheden. Deze bedrijven zullen Spillemyndigheden informeren wanneer zij verdachte gokpatronen signaleren tijdens het monitoren van sportwedstrijden in Denemarken.

Dankzij deze samenwerking kan Spillemyndigheden snel handelen bij vermoedens van match-fixing. Wanneer de toezichthouder een rapportage ontvangt van een van de bedrijven, kan er direct een nader onderzoek worden ingesteld. Indien er sprake blijkt te zijn van match-fixing, zal de zaak worden overgedragen aan de politie en sportautoriteiten.

Anders Dorph, de directeur van Spillemyndigheden, is erg tevreden met de samenwerkingsovereenkomsten. Hij geeft aan dat deze overeenkomsten de inspanningen tegen wedstrijdvervalsing aanzienlijk zullen versterken. Door de directe waarschuwingen kan Spillemyndigheden snel reageren en helpen om gedrag dat de integriteit van de sport bedreigt, te stoppen.

Deze samenwerking is een volgende stap in de strijd tegen match-fixing in Denemarken. Sinds 1 april is Spillemyndigheden het secretariaat van het nationale platform voor de bestrijding van match-fixing. Daarnaast heeft de gokwaakhond sinds 2022 meer bevoegdheden gekregen in de strijd tegen match-fixing. Bookmakers zijn verplicht om vermoedens van match-fixing te melden bij Spillemyndigheden en de toezichthouder kan zelf bevelen uitdelen bij overtredingen.

Ook in Nederland wordt er actief gestreden tegen match-fixing. De Sport Betting Intelligence Unit (SBIU) van de Kansspelautoriteit heeft tussen oktober 2021 en december 2022 veertig meldingen ontvangen van vermoedelijke match-fixing. Deze meldingen werden gedaan door vijf van de elf legale gokbedrijven in Nederland. De SBIU analyseert deze meldingen en onderneemt actie indien nodig.

Het is duidelijk dat de strijd tegen match-fixing hoog op de agenda staat bij zowel de Deense als Nederlandse autoriteiten. Door samenwerkingen aan te gaan met gespecialiseerde bedrijven en het vergroten van bevoegdheden, kunnen zij effectiever optreden tegen deze vorm van fraude. Dit is van groot belang om de integriteit van de sport te waarborgen en eerlijke competities te garanderen.