Verkoop van Chinese loterij stijgt met 53% vanwege zwakke economie en jeugdwerkloosheid

Verkoop van Chinese loterij stijgt met 53% vanwege zwakke economie en jeugdwerkloosheid

In augustus 2023 heeft de Chinese loterij een recordaantal loten verkocht, wat resulteerde in een aanzienlijke stijging van de inkomsten. Met een totaalbedrag van 52,96 miljard yuan (€ 6,88 miljard) heeft de loterijaanbieder een groei van 53,5% ten opzichte van het voorgaande jaar weten te realiseren. Deze indrukwekkende cijfers hebben echter geleid tot bezorgdheid in China, omdat ze mogelijk verband houden met de verslechterende economie en de toenemende jeugdwerkloosheid.

De economische situatie in China is momenteel niet rooskleurig, vooral voor de jeugdige bevolking. De werkloosheidscijfers, met name onder jongeren, zijn nog nooit zo hoog geweest. Ondanks deze economische uitdagingen lijkt niet iedereen er last van te hebben. De Chinese nationale loterij heeft namelijk gemeld dat de verkoop van loten in augustus 2023 met 53,6% is gestegen ten opzichte van dezelfde maand het jaar ervoor. Het ministerie van Financiën heeft bevestigd dat deze verkoopresultaten de staat 52,96 miljard yuan hebben opgeleverd.

De stijging in lotenverkoop beperkt zich echter niet tot alleen augustus 2023. Het hele jaar door is er sprake van een toename in de verkoop van loten in vergelijking met 2022. In totaal is er van januari tot en met augustus 2023 voor 375,76 miljard yuan aan loten verkocht, wat neerkomt op een stijging van 51,6% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Deze opmerkelijke stijging kan worden verklaard door de hoge jeugdwerkloosheid in China. In juni 2023 bereikte de jeugdwerkloosheid een recordhoogte van 21,3% als gevolg van de zwakke economie in het land. Op het Chinese social media platform Weibo wijzen verschillende gebruikers op de vermeende correlatie tussen de slechte economische situatie en de verkoop van loten. Volgens een Weibo-gebruiker hebben spelers een grotere kans om 5 miljoen yuan (€ 650.000) te winnen in de Chinese loterij dan dat ze dit bedrag kunnen verdienen door te werken.

Opvallend genoeg zijn niet alle winnaars van de Chinese loterij bereid om hun identiteit bekend te maken. Een winnaar ging zelfs zo ver dat hij zijn prijs van 219 miljoen yuan (€ 30,3 miljoen) in een vermomming kwam ophalen. Hij wilde voorkomen dat zijn gezin op de hoogte zou zijn van het gewonnen geldbedrag, omdat hij bang was dat ze lui zouden worden. Deze winnaar had destijds met 40 loten meegespeeld, allemaal met dezelfde winnende combinatie.

Hoewel de Chinese loterij voor sommigen een sprankje hoop biedt in tijden van economische malaise, is het belangrijk om te onthouden dat gokken geen oplossing is voor financiële problemen. Het is altijd verstandig om verantwoordelijk met geld om te gaan en te streven naar duurzame oplossingen voor economische uitdagingen.