Wedden op sport wordt gelegaliseerd in Brazilië

Wedden op sport wordt gelegaliseerd in Brazilië

President Lula van Brazilië heeft deze week zijn handtekening gezet onder de wet die het wedden op sport in het land legaliseert. Hierdoor is de wet die in 2018 werd goedgekeurd door de senaat alsnog actief. De voorganger van Lula, Bolsonaro, besloot eerder om het wetsvoorstel niet goed te keuren voor de gestelde deadline.

Na bijna vijf jaar wachten is deze week dan toch de wet ondertekend die het wedden op sport legaliseert in Brazilië. Eind 2018 werd de wet voor het eerst goedgekeurd door de Braziliaanse senaat. Dit bleek het begin te zijn van een langlopend proces waarbij de wet meerdere keren werd uitgesteld.

De aanloop naar de wet

Nadat de wet in 2018 werd goedgekeurd door de senaat had de Braziliaanse regering twee jaar de tijd om invulling te geven aan de wet en de technische regels op te stellen. Dit lukte echter niet, waarna de deadline met twee jaar werd verschoven. In mei 2022 publiceerde het Secretariaat voor Evaluatie, Planning, Energie en Loterij de gevraagde regels en voorschriften. Hierna had de Braziliaanse president tot 12 december 2022 de tijd om de definitieve goedkeuring te geven.

Die definitieve goedkeuring bleef echter uit, omdat toenmalig president Bolsonaro ervoor koos om de regelgeving niet goed te keuren. De situatie veranderde niet veel later echter toen de Braziliaanse bevolking koos voor een andere president, president Lula. Lula was tussen 2003 en 2011 al eens eerder de president van het Zuid-Amerikaanse land.

Ruim een maand na zijn aanstelling werd voor het eerst gemeld dat er goedkeuring zou komen voor de wet uit 2018. De daadwerkelijke bekendmaking liet echter nog enkele maanden op zich wachten. Op 25 juli werd het goedgekeurde wetsvoorstel gepubliceerd.

Nu de goedkeuring is gegeven is het Nationaal Congres aan zet. Het Congres heeft 120 dagen de tijd om ook haar goedkeuring te geven. Deze zou de wet dus nog kunnen blokkeren, maar door de goedkeuring van de president is deze wet al wel actief. Mocht het Congres toch besluiten om de wet niet goed te keuren, dan zal deze op dat moment alsnog worden geblokkeerd. Tot deze beslissing is genomen, geldt de wet dus al wel in Brazilië.

Wet van 2018 werd aangepast

Er was enige publieke druk om de wet goed te keuren nadat Brazilië te maken kreeg met een groot matchfixingschandaal. Het reguleren van sportweddenschappen zou moeten helpen in de strijd tegen matchfixing.

De Braziliaanse politicus Ricardo Ayres diende het voorstel in om dit beter te reguleren door het beperken van wedopties op sportwedstrijden. Deze wijziging is echter niet opgenomen in de uiteindelijk goedgekeurde wet. De wet schrijft wel voor dat coaches, scheidsrechters, en sporters niet mogen wedden op sportwedstrijden.

Daarnaast werd de wet op enkele andere vlakken nog wel gewijzigd ten opzichte van het voorstel uit 2018. In het wetsvoorstel uit 2018 was de kansspelbelasting vastgesteld op 16%, maar dit werd onlangs verhoogd naar 18%. De extra belastingopbrengsten zullen gaan naar het ministerie van Sport. Dit ministerie zou oorspronkelijk 1% krijgen, maar krijgt nu 3%.

De verhoging van de belasting kon al rekenen op de nodige kritiek vanuit de kansspelsector. Volgens Luiz Felipe Maia van het Braziliaanse advocatenkantoor Maia Yoshiyasu Advogados heerst er onvrede over de hoogte van de uiteindelijke belasting op het wedden op sport, zo valt te lezen bij iGB. Door verschillende belastingen dragen gokbedrijven straks bijna 31% van hun GGR