De invoering van de nieuwe gokwet op Curaçao is gepland voor medio 2024

De invoering van de nieuwe gokwet op Curaçao is gepland voor medio 2024

De nieuwe Curaçaose gokwet, de Landsverordening op de Kansspelen (LOK), zal naar verwachting medio 2024 worden ingevoerd. Dit werd aangekondigd tijdens een presentatie aan stakeholders op Curaçao door Reno Saleh. Minister Silvania heeft in juni zijn conceptwet aangeboden bij de Raad van Advies, maar wacht nog steeds op hun oordeel.

Tijdens een seminar op Curaçao werden details gedeeld over de LOK en werd aangegeven dat de nieuwe gokwet pas halverwege 2024 van kracht zal worden. Dit nieuws werd gemeld door de website NU.cw. De planning voor de invoering van de wet is al meerdere keren gewijzigd. Volgens recente berichten was de oorspronkelijke planning om de wet in het laatste kwartaal van 2023 in te voeren, maar deze datum lijkt nu niet gehaald te worden. In juni meldde de Curaçaose krant Amigoe zelfs dat minister Silvania verwachtte dat de LOK uiterlijk deze maand van kracht zou worden. In juni werd het concept van de wet aangeboden aan de Raad van Advies, waarbij om een spoedadvies werd gevraagd, zodat de wet binnen twee maanden kon worden ingevoerd.

Ondanks dat het nog bijna een jaar zal duren voordat de LOK van kracht wordt, zal er vanaf 1 september een licentieprocedure starten. Vanaf die datum kunnen geïnteresseerde partijen zich registreren in een register van de Gaming Control Board (GCB) en een aanvraag indienen voor een tijdelijke vergunning onder de huidige gokwet, de Landsverordening Buitengaatse Hazardspelen (LBH).

Door partijen zich eerst te laten registreren, hoopt Curaçao meer inzicht te krijgen in het aantal sublicentiehouders. De Gaming Control Board zal echter geen volledig beeld krijgen, aangezien het voor de huidige sublicentiehouders niet verplicht is om zich te registreren. Als zij geen aanvraag indienen voor een licentie onder de huidige gokwet en niet van plan zijn om een nieuwe licentie aan te vragen onder de LOK, kunnen zij nog steeds doorgaan met het exploiteren van een online casino onder de huidige sublicentie.

De tijdelijke vergunningen die worden verleend, hebben in eerste instantie een geldigheidsduur van zes maanden. Er bestaat echter een mogelijkheid dat deze licenties met nog eens zes maanden kunnen worden verlengd, aldus Reno Saleh. Het proces van het verstrekken van de tijdelijke licenties zal snel verlopen, aangezien de GCB de aanvragen binnen twee maanden moet behandelen.

Zodra de Raad van Advies advies heeft uitgebracht over het concept van de wet, kan minister Silvania overgaan tot het opstellen van de definitieve versie van de LOK. De minister hoopt deze definitieve versie zo snel mogelijk in te voeren, omdat een snelle invoering prioriteit heeft en Curaçao dan sneller kan profiteren van de nieuwe wet.

De hervorming van het online kansspelbeleid op Curaçao werd voor het eerst besproken in november 2020. Deze hervormingen waren een van de voorwaarden die de Nederlandse overheid stelde voor het verstrekken van coronasteun aan Curaçao.