Het gokschandaal op universiteiten in Iowa blijkt groter dan verwacht.

Het gokschandaal op universiteiten in Iowa blijkt groter dan verwacht.

Het gokschandaal dat de Iowa State University in zijn greep houdt, blijkt nog groter te zijn dan aanvankelijk gedacht. Naast de zeven eerder genoemde sporters, zijn er nu nog eens vier American Football-spelers van de universiteit aangeklaagd. Daarnaast zijn er ook drie sporters van een andere universiteit in de staat Iowa betrokken bij het schandaal.

Een week geleden werd bekend dat zeven (voormalig) sporters van de Iowa State University betrokken waren bij het gokschandaal. Het ging om vier American Football-spelers, een worstelaar, een honkbalspeler en een basketballer. Samen hebben zij meer dan 5.000 weddenschappen geplaatst, waarvan een deel op wedstrijden van hun eigen universiteit.

Nu blijkt dat nog eens vier American Football-spelers van Iowa State University betrokken zijn bij het gokschandaal. Jirehl Brock, DeShawn Hanika, Jake Remsburg en Isahai Lee hebben via accounts van vrienden en familieleden weddenschappen geplaatst op wedstrijden van Iowa State.

Daarnaast zijn er ook drie American Football-spelers van de University of Iowa aangeklaagd. Jack Johnson, Arland Bruce IV en Reggie Bracey hebben ook weddenschappen geplaatst via accounts van anderen. Opvallend is dat zij op dat moment nog niet oud genoeg waren om te gokken volgens de wetgeving in Iowa. Alle drie de spelers hebben ook gegokt op hun eigen wedstrijden, waarbij Bruce IV zelfs opvallend genoeg op de under-line heeft gegokt bij het aantal punten in een wedstrijd waarin hij speelde.

Alle zeven sporters zijn aangeklaagd en riskeren een maximale gevangenisstraf van twee jaar en een geldboete variƫrend van $855 tot $8.540. Ze worden onder andere beschuldigd van het knoeien met hun gegevens om te kunnen gokken bij bookmakers.

Het onderzoek heeft ook aangetoond dat het gokschandaal niet beperkt bleef tot de Iowa State University. Ook op de University of Iowa waren er drie sporters betrokken bij het schandaal. Dit toont aan dat het probleem van gokken onder student-atleten in de staat Iowa breder is dan aanvankelijk gedacht.

Het gokschandaal heeft niet alleen gevolgen voor de betrokken sporters, maar ook voor de reputatie van de universiteiten. Het is een ernstige overtreding van de regels en kan leiden tot disciplinaire maatregelen, zowel op academisch als sportief gebied.

Het is belangrijk dat er streng wordt opgetreden tegen dit soort gedrag om de integriteit van de sport en het onderwijs te waarborgen. De aanklachten tegen de sporters laten zien dat gokken op eigen wedstrijden en het manipuleren van gegevens niet getolereerd wordt.

Dit gokschandaal benadrukt ook het belang van bewustwording en preventie van gokproblemen onder student-atleten. Het is belangrijk dat universiteiten en sportorganisaties voorlichting geven over de risico’s van gokken en de mogelijke gevolgen ervan.

Het is te hopen dat dit gokschandaal een wake-up call is voor zowel de student-atleten als de universiteiten in Iowa. Het is belangrijk dat er maatregelen worden genomen om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen en de integriteit van de sport en het onderwijs te beschermen.