Het Verslavingspreventiefonds financiert drie projecten ter bevordering van bewustwording over gokken

Het Verslavingspreventiefonds financiert drie projecten ter bevordering van bewustwording over gokken

De Kansspelautoriteit heeft onlangs drie bewustwordingscampagnes geselecteerd die gefinancierd zullen worden vanuit het verslavingspreventiefonds. Deze campagnes hebben tot doel om mensen bewust te maken van de risico’s van gokken en om hen te voorzien van informatie en hulpbronnen om gokverslaving te voorkomen.

Het eerste project dat gesteund wordt door de Kansspelautoriteit is het updaten van de e-learning vroegsignalering van gokverslavingsproblematiek. Deze online training, ontwikkeld door verslavingsinstantie Jellinek, is bedoeld om professionals te helpen bij het vroegtijdig signaleren van gokverslaving bij hun cliënten. De Kansspelautoriteit heeft budget vrijgemaakt om de e-learning te updaten en de bekendheid ervan te vergroten.

Daarnaast gaat er ook geld naar het project Geldfit, een gids voor mensen die kampen met schulden als gevolg van gokken. Geldfit wordt beheerd door de Nederlandse Schuldhulproute en biedt informatie en hulp aan mensen met financiële problemen. Met het budget dat beschikbaar is gesteld, zal er een speciale gids worden gemaakt over kansspelen, waarin extra voorlichting wordt gegeven over de risico’s en waar mensen terecht kunnen voor hulp.

Het derde project dat gefinancierd wordt uit het verslavingspreventiefonds is het voorlichtingsprogramma ‘Helder op school’ van het Trimbos-instituut. Dit programma richt zich op jongeren en heeft als doel om hen bewust te maken van de risico’s van gokken. Het onderwerp gokken zal worden toegevoegd aan de bestaande voorlichting over roken, alcohol, drugs en gamen.

Minister Carola Schout van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen heeft eerder dit jaar aangekondigd dat er €8 miljoen beschikbaar is voor financiële educatie op scholen, waarvan een deel gebruikt zal worden om jongeren te informeren over de gevaren van (online) gokken. Het is belangrijk dat jongeren al op jonge leeftijd bewust worden gemaakt van de risico’s van gokken, zodat ze beter in staat zijn om verantwoorde keuzes te maken.

Als je merkt dat je het gokken niet meer onder controle hebt, is er hulp beschikbaar. Je kunt jezelf inschrijven in het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks) via CruksRegister.nl. Eenmaal aangemeld voor deze gokstop, kun je niet meer spelen bij landgebonden en online casino’s. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat Cruks slechts een middel is en geen ultieme oplossing. Als je hulp nodig hebt, kun je onze pagina over bewust spelen raadplegen en zoek professionele hulp als je er niet alleen uitkomt.