Podiumkansen voor Perez tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten

Podiumkansen voor Perez tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten

Het is tegenwoordig standaard de vraag voor een Grand Prix-weekend: wie is in staat om Max Verstappen uit te dagen? De Nederlander haalde in Qatar al zijn derde wereldtitel binnen en is dit gehele seizoen ongenaakbaar. Toch is het de vraag of dat ook zo zal zijn tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten. Teams als McLaren en Mercedes lijken namelijk steeds dichterbij te komen.

De wereldkampioen en het beste team zijn inmiddels bekend, maar toch staat er in de resterende races nog genoeg interessants op het spel. Zo kan Verstappen op het Circuit of the Americas zijn vijftigste zege binnen slepen, neemt de druk op Sergio Perez alsmaar toe, en is er de strijd om de tweede plaats bij de constructeurs. Daarnaast wil McLaren laten zien dat ze Red Bull kunnen verslaan en keert Ricciardo terug van zijn blessure.

Meningen verschillen over de favorietenrol van Verstappen en de kansen van zijn concurrenten. Hoewel de strijd in Qatar een klein beetje vertekend werd door de aangepaste pitstopregels was de Nederlander niet zo sterk als normaal. Het team van McLaren wist goed tegenstand te bieden en ook Mercedes toont steeds meer potentieel. Zij hebben er voorlopig alleen niet het maximale uit weten te halen.

Qua lay-out zou het decor van de Grand Prix van de Verenigde Staten het meest moeten passen bij de bolide van Verstappen en Perez. De eerste sector is vergelijkbaar met de slingerende ‘Esses’ in Japan, waar Red Bull en McLaren goed in zijn. Echter volgen er daarna vooral lange halen en wat leuke rempunten. Tóch is er één baankarakteristiek die het momentum van de wereldkampioen zou kunnen verstoren: het hobbelige wegdek.

Vijf punten in de afgelopen drie races, dat zijn geen cijfers waar Sergio Perez heel blij van wordt. De Mexicaan komt bij lange na niet in de buurt van zijn teamgenoot en heeft soms zelfs moeite met het middenveld. Zijn stoeltje zou hierdoor steeds meer in gevaar komen, maar Perez is van plan om terug te slaan tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten. Hij denkt een oplossing gevonden te hebben voor het sprintweekend in Austin:

“Ik ben vorige week bij de fabriek in Milton Keynes geweest. Daar hebben het team en ik heel hard gewerkt om ons zo goed mogelijk voor te bereiden voor de komende weken. We hebben goede gesprekken gevoerd. Bovendien heb ik met mijn engineers analyses gemaakt om het juiste pad weer te vinden. Dit om zeker te weten waar het fout is gegaan en hoe we ons kunnen verbeteren.”

Na de afgelopen Formule 1 race in Qatar ging het eigenlijk veelal over de pittige omstandigheden. De combinatie van de hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid bombardeerde de race tot een ware slijtageslag. Coureurs vielen flauw, gaven over in de auto en Logan Sergeant gaf zelfs ziek op. Op sommige momenten kwamen er waarden voorbij van 33-35 graden Celsius. In Austin zal het zelfs nog warmer worden, maar de uitputtingsslag zal wel iets minder zijn door de lagere luchtvochtigheid.